Gazzâlî’nin kendisine yöneltilen ithamlara karşı kaleme aldığı Faysalu¨’t-Tefrika beyne’l-İslâm ve’z-Zendeka, gu¨nu¨mu¨zde de bu¨yu¨k bir tartışma konusu olarak karşımıza çıkan tekfir meselesini ele almaktadır. Özellikle İhyâu Ulûmi’d-Dîn gibi eserlerinde, bağlı olduğu Eş‘arî gelenekten ayrıldığı bazı göru¨şlerinden bahseden Gazzâlî bu eserinde, kendisine gelen eleştirilere cevap verir. İslam’ı Eş‘arîliğe eşitleyen anlayışı eleştirerek, tekfir konusunun farklı boyutlarını tartışır.
Gazzâlî kendisine gelen eleştirileri bertaraf etmeye çalışırken özellikl
Tükendi
Gelince Haber VerGazzâlî’nin kendisine yöneltilen ithamlara karşı kaleme aldığı Faysalü’t-Tefrika beyne’l-İslâm ve’z-Zendeka, günümüzde de büyük bir tartışma konusu olarak karşımıza çıkan tekfir meselesini ele almaktadır. Özellikle İhyâu Ulûmi’d-Dîn gibi eserlerinde, bağlı olduğu Eş‘arî gelenekten ayrıldığı bazı görüşlerinden bahseden Gazzâlî bu eserinde, kendisine gelen eleştirilere cevap verir. İslam’ı Eş‘arîliğe eşitleyen anlayışı eleştirerek, tekfir konusunun farklı boyutlarını tartışır.
Gazzâlî kendisine gelen eleştirileri bertaraf etmeye çalışırken özellikle dinî metinlerin anlam ve yorumuyla ilgili olan tevil konusuna eğilir. Varlık ve anlam boyutlarıyla tevil arasında ilişki kuran Gazzâlî çeşitli inanç gruplarının tevil görüşlerine yer verir. İnancın belli önerme kalıplarına sığdırılamayacağını öne sürerek dinî metinlerin farklı yorumlarını son derece olağan bulsa da aşırı yorum tehlikesinin de altını çizer.
Faysalü’t-Tefrika beyne’l-İslâm ve’z-Zendeka, günümüzde de önemli sorunlar olarak ortaya çıkan tekfir ve tevil meselesini ve bunların getirdiği dinî kamplaşmaları yeniden düşünmek ve bunlara çözüm bulmak için dikkate değer bir çalışma niteliğindedir.