Çok fazla bilinmez ama Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olan İstanbul, İttifak Devletleri tarafından 4 yıl 10 ay 23 gün boyunca işgal altında kaldı. Mustafa Kemal Paşa, 13 Kasım 1918’de Dolmabahçe önünde demirleyen işgal donanmasını gördüğünde “Geldikleri gibi giderler!” demişti. Geldikleri gibi gittiler de. 16 Mayıs 1919 tarihinde Bandırma gemisi ile yola çıkan azim ve inanç; emperyalizme karşı mücadelesini kazandı, vatanın kurtuluşunu sağladı…
Dönemin gazeteleri, İstanbul’un kurtuluşu için “470 yıl sonra İstanbul’un Türkler tarafından ikinci kez fethi” başlıklar
Tükendi
Gelince Haber VerÇok fazla bilinmez ama Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olan İstanbul, İttifak Devletleri tarafından 4 yıl 10 ay 23 gün boyunca işgal altında kaldı. Mustafa Kemal Paşa, 13 Kasım 1918’de Dolmabahçe önünde demirleyen işgal donanmasını gördüğünde “Geldikleri gibi giderler!” demişti. Geldikleri gibi gittiler de. 16 Mayıs 1919 tarihinde Bandırma gemisi ile yola çıkan azim ve inanç; emperyalizme karşı mücadelesini kazandı, vatanın kurtuluşunu sağladı…
Dönemin gazeteleri, İstanbul’un kurtuluşu için “470 yıl sonra İstanbul’un Türkler tarafından ikinci kez fethi” başlıklarını atmıştı. 100. Yılında İstanbul’un Kurtuluşu işte o gidişin hikâyesini anlatıyor. 6 Ekim 1923 günü esaretten kurtulan İstanbul’un kurtuluş hikâyesi alanının uzman isimlerin kaleminden, farklı ve bir o kadar da çarpıcı boyutlarıyla ele alınıyor.
100. Yılında İstanbul’un Kurtuluşu aynı zamanda siyasal ve diplomatik güç mücadelesine, Osmanlı Sarayı’nın politik entrikalarına eğiliyor; sürecin basın, sanat ve edebiyata yansımasına, kadınların mücadelesindeki yerine, Hollywood filmlerini aratmayan istihbarat savaşlarına, ihanet hikâyelerine değiniyor ve pek çok çarpıcı tarihî gerçeği de belgeleriyle ortaya koyuyor. Eser, İstanbul’un kurtuluşunu farklı yönleriyle, bütünlüklü bakış açısı ve zengin görsel arşiviyle bugüne kadar ele alan tek çalışma olma özelliğini taşıyor...