Arabuluculuk dünyanın birçok ülkesinde uzun yıllardan beri uygulanan bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Bu yöntem ile taraflar aralarında doğmuş yahut doğabilecek uyuşmazlıkları arabulucu eşliğinde karşılıklı olarak müzakere ederek çözüme ulaştırmaya çalışır. Aslında arabuluculuk çözüm yöntemi ülkemizde de uzun yıllardan beri doktrinde tartışılmış bir konuydu. Uygulamada da ihtiyaç duyulan bu yönteme ilişkin gerekli düzenlemelerin yapılması için bir komisyon kuruldu.
6325 Sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu, 7/6/2012’de kabul edilerek 22 Haziran 2012’de Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Bu
Tükendi
Gelince Haber VerArabuluculuk dünyanın birçok ülkesinde uzun yıllardan beri uygulanan bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Bu yöntem ile taraflar aralarında doğmuş yahut doğabilecek uyuşmazlıkları arabulucu eşliğinde karşılıklı olarak müzakere ederek çözüme ulaştırmaya çalışır. Aslında arabuluculuk çözüm yöntemi ülkemizde de uzun yıllardan beri doktrinde tartışılmış bir konuydu. Uygulamada da ihtiyaç duyulan bu yönteme ilişkin gerekli düzenlemelerin yapılması için bir komisyon kuruldu.
6325 Sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu, 7/6/2012’de kabul edilerek 22 Haziran 2012’de Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Bu kanunun 28 ilâ 32’inci maddeleri ile geçici maddeleri yayımı tarihinde, diğer hükümleri ise yayımı tarihinden bir yıl sonra yürürlüğe girmiştir.
Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ve Yönetmeliği ile işçi işveren uyuşmazlıklarında dava şartı arabuluculuk düzenlemesi yapılmış, 01.01.2018 tarihinden itibaren iş uyuşmazlıklarında dava şartı arabuluculuk uygulanmaya başlamış, 1 Ocak 2019’da 7155 Sayılı Kanunla ticari uyuşmazlıklarda dava şartı arabuluculuk hükümleri getirilmiş ve akabinde 28/7/2020 tarihli ve 31199 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7251 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile tüketici uyuşmazlıklarında arabuluculuk zorunlu hale getirilmiştir. Bu şekilde arabuluculuk günümüzde daha geniş uygulama alanı bulmuştur.
Arabuluculuk ülkemizde yeni gelişmekte olan bir meslek haline geldiğinden hem sicile kayıtlı arabulucuların hem de arabuluculuk yapmadığı halde arabuluculuk görüşmelerine katılan taraf vekillerinin hatta yakın zamanda yapılacak arabuluculuk sınavına hazırlanan meslekdaşlarımızın teorik ve uygulamaya yönelik bilgilerin bir arada bulunduğu böyle bir kitaba ihtiyacı olduğunu düşünerek bu kitabı yazmaya karar verdik.
Arabuluculuk Daire Başkanlığının yayımladığı Arabuluculuk el kitabında belirtilen tüm modüllere ilişkin sorular ve çözümlerin yer aldığı bu kitabımız aynı zamanda uygulamada da rastlanılabilecek birçok ihtilafı da çözmeye yönelik pratik bilgiler içermektedir. Ayrıca arabulucuların kendilerine görev tevdi edilmesinden itibaren arabuluculuk sürecini sonuçlandırana kadar hazırlaması gereken tutanaklar kitabımızda mevcuttur. Aynı zamanda Arabuluculuk Kanun ve yönetmelikler ile 2021-2022 yılı asgari ücret tarifesi ve 7/8/2019 tarihinde Türkiye’nin de imzaladığı Singapur Sözleşmesine ilişkin hükümleri de içeren kitabımız başta arabulucular olmak üzere arabuluculuk sınavına hazırlananlar, taraf vekilleri, hakimler ve akademisyenlere de ışık tutacak mahiyettedir.