Afrika uluslararası ilişkilerde önemini giderek artıran bir bölgedir. Afrika ülkeleri arasındaki ilişkilerin, krizlerin yanı sıra kıta dışından devletlerin, evrensel veya bölgesel örgütlerin kıtadaki faaliyetleri Afrika’nın önemini ve küresel siyasetteki rolünü anlamak için önemlidir. Askerî, ekonomik başta olmak üzere çeşitli alanlarda yapılan müdahaleler küresel çaptaki stratejilerin, planlamaların önemli bir ayağının Afrika olduğunu göstermektedir. Sömürge yönetimlerinin tasfiyesine, sömürgelerin self-determinasyon hakkını çalıştırarak bağımsızlıklarını kazanmasına rağmen bu tablo devam etmektedir.
Türkiye’de Afrika’ya olan siyasi, diplomatik, ekonomik ve akademik ilgi giderek artmaktadır. Kıta devletleri ile yürütülen çok boyut
Tükendi
Gelince Haber VerAfrika uluslararası ilişkilerde önemini giderek artıran bir bölgedir. Afrika ülkeleri arasındaki ilişkilerin, krizlerin yanı sıra kıta dışından devletlerin, evrensel veya bölgesel örgütlerin kıtadaki faaliyetleri Afrika’nın önemini ve küresel siyasetteki rolünü anlamak için önemlidir. Askerî, ekonomik başta olmak üzere çeşitli alanlarda yapılan müdahaleler küresel çaptaki stratejilerin, planlamaların önemli bir ayağının Afrika olduğunu göstermektedir. Sömürge yönetimlerinin tasfiyesine, sömürgelerin self-determinasyon hakkını çalıştırarak bağımsızlıklarını kazanmasına rağmen bu tablo devam etmektedir.
Türkiye’de Afrika’ya olan siyasi, diplomatik, ekonomik ve akademik ilgi giderek artmaktadır. Kıta devletleri ile yürütülen çok boyutlu ilişkiler bugün *stratejik ortaklık* olarak nitelendirilmektedir. Bu derleme kitap Türkiye açısından değerlendirmelerde bulunarak ve kriz olgusuna odaklanarak kıtanın dünya siyasetindeki yerinin anlaşılmasını amaçlamaktadır. Soğuk Savaş sonrası parametrelerde kriz ve kriz yönetiminin giderek önemini artırdığı bilinciyle hazırlanan bu derleme kitap Türkiye’deki Afrika ve kriz çalışmalarına önemli bir katkıda bulunmayı hedeflemektedir.