Elinizdeki kitap, Cumhuriyet dönemi Kürt tarihinin çok önemli bir kesitine doğrudan tanıklık etmiş olan Yaşar Hanım`ın anılarını ilk kez gün ışığına çıkarıyor. Ağrı İsyanı`nda Kürt direnişçilerin komutanı olan Hoybun Cemiyetinin liderlerinden İhsan Nuri Paşa ile evliliğinden sonra, Kürtlerin modern Türkiye`nin kuruluş sürecindeki serencamına şahit olan Yaşar Hanım, anlattıklarıyla Cumhuriyet`in yeni Türkiye`sinin ve Türkiye Kürtlerinin ayrıntılı bir resmini çiziyor.
"Yaşar Hanım`ın anılarını bir solukta okudum. Erkek milletinin, `erkeklik saplantıları`, `ideolojik körlükleri`
Tükendi
Gelince Haber VerElinizdeki kitap, Cumhuriyet dönemi Kürt tarihinin çok önemli bir kesitine doğrudan tanıklık etmiş olan Yaşar Hanım`ın anılarını ilk kez gün ışığına çıkarıyor. Ağrı İsyanı`nda Kürt direnişçilerin komutanı olan Hoybun Cemiyetinin liderlerinden İhsan Nuri Paşa ile evliliğinden sonra, Kürtlerin modern Türkiye`nin kuruluş sürecindeki serencamına şahit olan Yaşar Hanım, anlattıklarıyla Cumhuriyet`in yeni Türkiye`sinin ve Türkiye Kürtlerinin ayrıntılı bir resmini çiziyor.
"Yaşar Hanım`ın anılarını bir solukta okudum. Erkek milletinin, `erkeklik saplantıları`, `ideolojik körlükleri` ve `endişe kabızlıkları` nedeniyle kıvranıp yazamadıklarına inat, Yaşar Hanım`ın anılarının her satırından `hakikat` ve `insan` fışkırır. Yaşar Hanım Hatıratında, sıradan, duru ve tertemiz bir anlatımla bize dönemin olaylarını ve insanlarını tanıtır. Ve belki de en önemlisi, tüm olaylar girdabı içinde, onun İhsan Nuri`ye olan aşkının derinliğini öğrenir, hayran kalırız.
"Elinizdeki kitap bir `aşk hikayesi` değil; ama siyaset dahil hiçbir şeyin `aşksız` olamayacağının en önemli göstergesi... Siyasi boyutuyla da Ağrı İsyanı`nı anlamak istiyorsanız, Yaşar Hanım`ı okuyun derim. Çünkü orada tüm çıplaklıkları ile insanlar var. Keşke tüm anıları sadece kadınlar yazsaydı..." Prof. Dr. Taner Akçam