Hukuk sınırlarını aşan; zaman içinde, hatta ekonomik ve sosyal gelişmeye bağlı olarak farklı yorumlanabilen kamu yararı kavramı, Anayasa Mahkemesi kararlarında genellikle yasaların dayanağı, yasaların ve idari işlemlerin sınırlama nedeni olarak kullanılmaktadır.
Bu çalışmada Anayasa Mahkemesi’nin vergiye ilişkin kararlarında kamu yararı kavramının kullanımını incelemek, analiz etmek ve değerlendirmek amaçlanmıştır.
Birinci bölümde kamu yararı kavramı konusunda genel açıklamalar yapılmakta, kapsamı ve işlevleri açıklanmakta ve kamu yararına atfedilen nitelikler ortaya konulmaktadır. Sonra anayasada kamu yararı kavramının kullanıldığı hükümler sergilenerek k
Tükendi
Gelince Haber VerHukuk sınırlarını aşan; zaman içinde, hatta ekonomik ve sosyal gelişmeye bağlı olarak farklı yorumlanabilen kamu yararı kavramı, Anayasa Mahkemesi kararlarında genellikle yasaların dayanağı, yasaların ve idari işlemlerin sınırlama nedeni olarak kullanılmaktadır.
Bu çalışmada Anayasa Mahkemesi’nin vergiye ilişkin kararlarında kamu yararı kavramının kullanımını incelemek, analiz etmek ve değerlendirmek amaçlanmıştır.
Birinci bölümde kamu yararı kavramı konusunda genel açıklamalar yapılmakta, kapsamı ve işlevleri açıklanmakta ve kamu yararına atfedilen nitelikler ortaya konulmaktadır. Sonra anayasada kamu yararı kavramının kullanıldığı hükümler sergilenerek kavramın Anayasa Mahkemesi kararlarında genel olarak kullanımı incelenmektedir.
Birinci bölümün izleyen kısmında vergi kanunlarına ilişkin anayasal ilkeler belirtildikten sonra vergi kanunlarının Anayasa Mahkemesi tarafından denetiminde dikkate alınan ilkeler açıklanmaktadır.
İkinci bölümde 1982 yılından günümüze kadar Anayasa Mahkemesi’nin vergiye ilişkin kararları taranarak kamu yararı kavramına yer verilenlerin ilgili kısımları ortaya konulmakta ve kamu yararı kavramı açısından analiz edilmektedir.
Üçüncü bölümde öncelikle Anayasa Mahkemesinin vergiye ilişkin kararlarında kamu yararı kavramına yüklediği anlam araştırılmakta ve analiz edilmektedir. Bölümün ikinci kısmında ise çalışmamız kapsamındaki kararlarda Anayasa Mahkemesi’nin hukukilik denetimi mi yoksa yerindelik denetimi mi yaptığı incelenmekte ve değerlendirilmektedir.