Orhan Çelik`in romanı, bir insanlık dramını, insanlık onurunu, Avrupa`ya akan mülteci serüvenini konu ediniyor. Bu mülteci akını, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra başladı ve 1984 sonrası Kürdistan`daki Fiili savaş durumundan sonra 2000`lere kadar yoğun biçimde devam etti. General Evren`den kaçan mültecilerin Meriç Nehri`ndeki boğulmuş görüntüleri, o zamanlar Yunanistan`da olağan karşılanır olmuştu. Solcular, Kürtler, Aleviler, Ermeniler, arta kalmış Rumlar, Süryaniler yasal veya yasal olmayan biçimde kaçış yollarındaydılar o zamanları. TC yurttaşları General Evren sayesinde Avrupa`ya vizesiz gitme hakkını yitirdiler.
Şimdi Suriye`de yaşanan iç şavaş nedeniyle Avrupa kıtası çok daha yoğun bir mülteci akını ile yüz yüze. 2. Dünya Svaş
Tükendi
Gelince Haber VerOrhan Çelik`in romanı, bir insanlık dramını, insanlık onurunu, Avrupa`ya akan mülteci serüvenini konu ediniyor. Bu mülteci akını, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra başladı ve 1984 sonrası Kürdistan`daki Fiili savaş durumundan sonra 2000`lere kadar yoğun biçimde devam etti. General Evren`den kaçan mültecilerin Meriç Nehri`ndeki boğulmuş görüntüleri, o zamanlar Yunanistan`da olağan karşılanır olmuştu. Solcular, Kürtler, Aleviler, Ermeniler, arta kalmış Rumlar, Süryaniler yasal veya yasal olmayan biçimde kaçış yollarındaydılar o zamanları. TC yurttaşları General Evren sayesinde Avrupa`ya vizesiz gitme hakkını yitirdiler.
Şimdi Suriye`de yaşanan iç şavaş nedeniyle Avrupa kıtası çok daha yoğun bir mülteci akını ile yüz yüze. 2. Dünya Svaşı`ndan bu yana böylesi bir mülteci sorunu ile karşılaşılmadı. Suriye`den kaçanlar, şimdi Türkiye`den de kaçma telaşında. Çünkü Ortadoğu`daki yangının buralara da sıçrama korkusu içindeler.
Orhan Çelik`in romanı mülteciliğin epik, destansı bir anlatımı. Hak ettiği yankı ve ilgiyi yakalayacağına inanıyorum.
- Ragıp Zarakolu