Giriş ve üç bölüm olarak planlanan bu çalışma, Ebü’l-Kâsım el-Müeddib ve eserinin daha geniş çerçevede tanınması noktasında ortaya çıkan boşluğu dolduracağı düşüncesiyle kaleme alınmıştır. Girişte yazarın hayatı hakkında bilinenler aktarılmış ve ismiyle ilgili ortaya çıkan ihtilaflara değinilmiştir. Sonra eserinin tanıtımına yer verilmiştir. Bu çerçevede eserin yazma nüshası, araştırma ve basım süreci ele alındıktan sonra yazarın dilciliği ve ona yöneltilen eleştiriler tartışılmıştır.
“Metodoloji Açısından De?âi?u’t-Ta?rîf” adını taşıyan ilk böl&u
Tükendi
Gelince Haber VerGiriş ve üç bölüm olarak planlanan bu çalışma, Ebü’l-Kâsım el-Müeddib ve eserinin daha geniş çerçevede tanınması noktasında ortaya çıkan boşluğu dolduracağı düşüncesiyle kaleme alınmıştır. Girişte yazarın hayatı hakkında bilinenler aktarılmış ve ismiyle ilgili ortaya çıkan ihtilaflara değinilmiştir. Sonra eserinin tanıtımına yer verilmiştir. Bu çerçevede eserin yazma nüshası, araştırma ve basım süreci ele alındıktan sonra yazarın dilciliği ve ona yöneltilen eleştiriler tartışılmıştır.
“Metodoloji Açısından Deḳâiḳu’t-Taṣrîf” adını taşıyan ilk bölümde, dil kurallarının açıklanmasında yazarın takip ettiği metot irdelenmiştir. Bu çerçevede yazarın şâhid gösterme yöntemi, dilsel ve zihinsel istişhâdları incelenmiştir.
“Arap Dilinde Fiiller” ismiyle oluşturulan ikinci bölümde, Ebü’l-Kâsım el-Müeddib`in Arap dilinin fiil yapısına ilişkin görüşlerine yer verilmiş “Arap Dilinde İsimler” adındaki üçüncü bölümde ise müellifin Arapçanın isim yapılarına dair görüşleri yer almıştır.