Yeni bir dilin öğreniminde, kelime dağarcığımızı yeterince genişletmek, bu kelimelerin yapısal bilgilerine sahip olup tanımak ve cümle içerisinde kullanırken hangi dilbilgisel rolü üstelendiğini bilmek önem arz etmektedir. Arapça dilbilgisinde bir kelimenin cümlede hangi görevi üstleneceği nahiv ilminin konusudur. Bir kelimenin cümle içerisindeki konumuna göre sonunda gerçekleşen hareke ya da harf değişikliğine irap denir. Türkçe`de cümle tahlili diye bildiğimiz konu, Arapça`da irap olarak isimlendirilmektedir.
Nahiv kurallarını teorik olarak öğrendikten sonra pratiğe dönüştürmek i&cc
Tükendi
Gelince Haber VerYeni bir dilin öğreniminde, kelime dağarcığımızı yeterince genişletmek, bu kelimelerin yapısal bilgilerine sahip olup tanımak ve cümle içerisinde kullanırken hangi dilbilgisel rolü üstelendiğini bilmek önem arz etmektedir. Arapça dilbilgisinde bir kelimenin cümlede hangi görevi üstleneceği nahiv ilminin konusudur. Bir kelimenin cümle içerisindeki konumuna göre sonunda gerçekleşen hareke ya da harf değişikliğine irap denir. Türkçe`de cümle tahlili diye bildiğimiz konu, Arapça`da irap olarak isimlendirilmektedir.
Nahiv kurallarını teorik olarak öğrendikten sonra pratiğe dönüştürmek için yeterince metin okuyarak, kelimelerin cümle içerisindeki üstlendikleri role göre değişimlerini gözlemlemek gerekir. Ayrıca bu bağlamda hazırlanmış olan alıştırmalar ve test sorularının çözülmesi konunun pekiştirilmesi açısından faydalı olacaktır. Test usulü hazırlanan sorularda doğru cevabın bulunmasının yanı sıra. yanlış cevapların neden yanlış olduğu üzerine yapılacak değerlendirmeler nahiv konularının daha iyi anlaşılmasının önemli bir parçasıdır Belirli bir kurala ait kriterlerin ölçüldüğü test sorularında yanlış cevapların elenme kriterlerini tespit etmek, aynı konuda hazırlanmış benzer soruların çözümünde pratik kazandıracaktır.
Bu çalışma, Arapça dilbilgisi kurallarının diğer dillere kıyasla daha ayrıntılı olması sebebiyle yaşanan zorluklara çözüm olması amacıyla hazırlanmıştır. Yds-Yökdil sınavlarında karşımıza çıkan dilbilgisi soruları, Arapça eğitim veren kurumların değerlendirme sınavları ve Arapça hazırlık muafiyet sınavları için yardımcı kaynak olarak kapsamlı bir çalışmadır.
Çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; nahiv konu başlıkları esas alınarak hazırlanmış, her biri 20 sorudan oluşan 60 test bulunmaktadır, ikinci bölümde; konuların karışık olarak ölçüldüğü, yine her biri 20 sorudan oluşan 40 test bulunmaktadır Kitapta toplam 2000 soru yer almaktadır. Konu testleri, temel gramer konularından başlayarak daha kapsamlı konulara doğru ilerlemektedir Genel değerlendirme testleri, Arapça A1 seviyesinden başlamakta ve kademeli olarak zorlaşmaktadır. Testler farklı metin kitaplarından ve haber sitelerinden alınan cümlelerle, farklı soru modelleri esas alınarak hazırlanmıştır.
Arapça öğrenmek amacıyla yola çıkan bütün öğrencilere başarılar diliyor, bu kitabın faydalı bir çalışma olmasını Cenab-ı Hak`tan niyaz ediyorum.
Dr. Oğr. Üyesi Yusuf Bildik
Konya-2024