Aşkın Devletten Sivil Toplum, Türkçede sivil toplumla ilgili yazılmış en kapsamlı çalışmalardan biri olup dünyada ve Türkiye’de sivil toplumun izini sürmektedir. On dokuzuncu yüzyılda revaçta olan aşkın devlet düşüncesi, devleti başta ekonomi ve din olmak üzere tüm toplumsal kurumların üzerine çıkaran ve yücelten bir anlayış etrafında gelişmişti. Bu anlayış yirminci yüzyıla gelindiğinde birçok ülkede iktidar olmayı başardı. Ancak aşkın devletçi iktidarlar sadece kendi ülkelerini değil, aynı zamanda dünyayı da kana buladılar; ülkelerini dünya klasmanında geriye götürd&u
Tükendi
Gelince Haber VerAşkın Devletten Sivil Toplum, Türkçede sivil toplumla ilgili yazılmış en kapsamlı çalışmalardan biri olup dünyada ve Türkiye’de sivil toplumun izini sürmektedir. On dokuzuncu yüzyılda revaçta olan aşkın devlet düşüncesi, devleti başta ekonomi ve din olmak üzere tüm toplumsal kurumların üzerine çıkaran ve yücelten bir anlayış etrafında gelişmişti. Bu anlayış yirminci yüzyıla gelindiğinde birçok ülkede iktidar olmayı başardı. Ancak aşkın devletçi iktidarlar sadece kendi ülkelerini değil, aynı zamanda dünyayı da kana buladılar; ülkelerini dünya klasmanında geriye götürdüler. Yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren yükselişe geçen demokrasiyle beraber her şeyi aşan ve kuşatan aşkın devletçi anlayış da irtifa kaybetti. Çağımızın yükselen değeri yüce ve kutsal devlet anlayışı yerine sivil toplum olmaya başladı. Tüm renkliliğiyle, canlılığıyla, doğallığıyla, çeşniliğiyle sivil toplum…
Yazar, Aşkın Devletten Sivil Topluma adlı kitabında bu değişimin serüvenini dünya ve Türkiye örneklerinden hareketle çok başarılı biçimde analiz ediyor. Kitap, tarihin her şeyin üzerinde yer alan, kuşatan, belirleyen bir devlete değil; devleti de etkileyen, belirleyen, sınırlandıran, kendisini olduğu gibi ortaya koyabilen, çoğulculuk ve çeşitlilik üzerinden demokrasinin sosyal zeminini oluşturan sivil topluma doğru aktığını çarpıcı biçimde ortaya koymakta.