“Asrımızın büyük adamı Türk’tür; ve bu Türk de Mustafa Kemal Paşa’dır…”
İtalyan şair, devlet adamı, gazeteci, oyun yazarı Gabriele D`Annunzio’nun sözleri bunlar.
Atatürk’ün Hayatı’nı Cumhuriyet tarihimiz ile birlikte okumak esasen yadsınamaz bir zorunluluk olarak değerlendirilebilir. Onun hayatına ilişkin ana kaynaklardan biri ise şüphesiz kendi anlattıkları ve yazdıklarıdır.
Ruşen Eşref’in (Ünaydın) , 1918 yılında, henüz genç bir gazeteci iken, Atatürk ile Çanakkale Savaşları hakkında yapmış olduğu mülakat ve 1926 yılında, Siirt Mebusu Mahmut
Tükendi
Gelince Haber Ver“Asrımızın büyük adamı Türk’tür; ve bu Türk de Mustafa Kemal Paşa’dır…”
İtalyan şair, devlet adamı, gazeteci, oyun yazarı Gabriele D`Annunzio’nun sözleri bunlar.
Atatürk’ün Hayatı’nı Cumhuriyet tarihimiz ile birlikte okumak esasen yadsınamaz bir zorunluluk olarak değerlendirilebilir. Onun hayatına ilişkin ana kaynaklardan biri ise şüphesiz kendi anlattıkları ve yazdıklarıdır.
Ruşen Eşref’in (Ünaydın) , 1918 yılında, henüz genç bir gazeteci iken, Atatürk ile Çanakkale Savaşları hakkında yapmış olduğu mülakat ve 1926 yılında, Siirt Mebusu Mahmut ve Falih Rıfkı’nın (Atay), Ankara`da çıkan "Hâkimiyeti Milliye" ile İstanbul`daki "Milliyet" gazeteleri için Atatürk’ün hatıraları ile ilgili yapmış oldukları mülakat da bu niteliktedir şüphesiz.
1918 yılında, Ruşen Eşref’in Atatürk ile yaptığı mülakat, Yeni Mecmua’nın Çanakkale Özel Sayısı’nda “Anafartalar Kumandanı Mustafa Kemal ile Mülakat” adı ile yayımlanmıştır. Bu mülakat daha sonra, “Anafartalar Kumandanı Mustafa Kemal ile Mülakat” adıyla, İstanbul Hamit Matbaası tarafından 1930 yılında yayımlanmış olup, müteakiben çeşitli baskıları da yapılmıştır.
1926`da, Siirt Mebusu Mahmut ve Falih Rıfkı’nın, Ankara`da çıkan "Hâkimiyeti Milliye" ile İstanbul`daki "Milliyet" gazetesi için yaptıkları mülakatın ilk bölümü 13 Mart 1926’da yayınlanmıştır. Daha sonra, Falih Rıfkı, 19 Mayıs’ın 25. Yıldönümü olan 1944 yılında bu mülakatın bir bölümünü “19 Mayıs” adı altında kitap olarak yayınlamış olup, sonraki yıllarda çeşitli adlar altında tekrar baskıları yapılmıştır bu hatıraların: “Atatürk’ün Bana Anlattıkları”,”Mustafa Kemal’in Mütareke Defteri”, “Atatürk’ün Bana Anlattıkları”, “Mustafa Kemal’in Ağzından Vahdettin”, “Atatürk’ün Hatıraları”.
İşte bu iki önemli mülakatın ilk kez bir arada yer aldığı bu kitabımızda da, gerek Atatürk’ün hayatına ve gerekse Kurtuluş’a ve Cumhuriyet’e giden sürece ilişkin ilişkin önemli detaylar ve bilgiler yine Atatürk’ün anlatımıyla okuyucunun istifadesine sunuluyor.
Daha önce yayınevimiz tarafından, “Matruşka Kitaplar: Bir Kitap İki Eser” serisinin ilk kitabı olarak yayımlanan, “Atatürk’ün Hatıra Defterleri-Birinci Dünya Savaşı’ndaki Hatıra Defteri-Karlsbad Hatıraları” ile bu konudaki kaynaklara okuyucunun bir arada ve daha kolay ulaşması için ilk adımı atmıştık.
Cumhuriyetimiz’in 100.Yılı’nı coşkuyla kutladığımız bu günlerde, yine aynı serinin üçüncü kitabı olarak yayımladığımız bu kitap ile de okuyucu için iki kaynağı daha kolay erişilir kılıyoruz. “Atatürk’ün Hatıra Mülakatları-Çanakkale Savaşı Hatıraları-19 Mayıs’a Doğru” adını verdiğimiz bu kitap ile doğru rotada yeni ufuklara, okuyucularımızla birlikte çıktığımız yolculuğumuz, devam ediyor..