Buharalı Abdurrauf Fıtrat, bugünkü Özbekistan topraklarında özgürlükçü hareketin başta gelen isimlerinden biridir. Fıtrat, İsmail Gaspıralı`nın başlattığı Usulü Cedit okullarının Türkistan`da yaygınlaşmasına ve Türkistan halkının bağımsız bir devlet kurabilme ülküsüne hizmet edecek birçok esere imza atmıştır.
Abdurrauf Fıtrat`ın kültür, tarih, edebiyat, müzik konularında yazdığı birbirinden değerli eserlerinin yanı sıra gazetelerde de kaleme aldığı siyasi yazıları bulunmaktadır. Hayatı boyunca yazdığı iki yüze yakın eserde, 20. yüzyılın başlarında Türkistan halkının düşünceleri ve dertle
Tükendi
Gelince Haber VerBuharalı Abdurrauf Fıtrat, bugünkü Özbekistan topraklarında özgürlükçü hareketin başta gelen isimlerinden biridir. Fıtrat, İsmail Gaspıralı`nın başlattığı Usulü Cedit okullarının Türkistan`da yaygınlaşmasına ve Türkistan halkının bağımsız bir devlet kurabilme ülküsüne hizmet edecek birçok esere imza atmıştır.
Abdurrauf Fıtrat`ın kültür, tarih, edebiyat, müzik konularında yazdığı birbirinden değerli eserlerinin yanı sıra gazetelerde de kaleme aldığı siyasi yazıları bulunmaktadır. Hayatı boyunca yazdığı iki yüze yakın eserde, 20. yüzyılın başlarında Türkistan halkının düşünceleri ve dertlerini yansıtmıştır.
Fıtrat`ın hayatının ve eserlerinin memleketi Özbekistan`da çokça araştırılmasına ve yeniden yayımlanmasına rağmen Türkiye`deki yansımaları çok kısıtlı kalmıştır. Türkiye`de Türkistan Ceditçileri üzerine çalışanlar dışında çoğu kişi Fıtrat`ı tanımamaktadır. 1910`lu yıllarda İstanbul`da eğitim almış ve Türkistan Millî Bağımsızlık Hareketi`nin lideri olarak görev yapmış bir yazarın Türkiye`de mutlaka bilinmesi gerektiği düşüncesiyle Fıtrat`ın yaşamına odaklanan bu kitap, onun kim olduğuna, hayatı boyunca neler yaptığına ve nasıl bir Türkistan hayal ettiğine açıklık getirecek bir kaynak niteliğindedir.