Her alanda oldugˆu gibi, sagˆlık hukuku ve özellikle bu alanın temel dinamigˆi ve bir alt dalı olan tıp hukuku alanında da çes¸itli meslek mensuplarının hem cezai, hem hukuki, hem mesleki ve hem de yönetsel sorumlulukları bulunmaktadır. Bir farkla ki, sagˆlık hukuku ve tıp hukuku alanında bir konu ya da sorun ele alınırken birden fazla disiplin devreye girmekte ve bu nedenle de aras¸tırılacak konu bas¸lıgˆı ve bu konu bas¸lıklarını ilgilendirdigˆi oranda farklı hukuk alanlarında mevzuat hükmü ve yargı kararlarına hakim olmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Dolayısıyla sagˆlık meslegˆi mensuplarının mesleki, hukuki, cezai ve yönetsel sorumluluklarını bilmeleri çok daha zor
Tükendi
Gelince Haber VerHer alanda olduğu gibi, sağlık hukuku ve özellikle bu alanın temel dinamiği ve bir alt dalı olan tıp hukuku alanında da çeşitli meslek mensuplarının hem cezai, hem hukuki, hem mesleki ve hem de yönetsel sorumlulukları bulunmaktadır. Bir farkla ki, sağlık hukuku ve tıp hukuku alanında bir konu ya da sorun ele alınırken birden fazla disiplin devreye girmekte ve bu nedenle de araştırılacak konu başlığı ve bu konu başlıklarını ilgilendirdiği oranda farklı hukuk alanlarında mevzuat hükmü ve yargı kararlarına hakim olmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Dolayısıyla sağlık mesleği mensuplarının mesleki, hukuki, cezai ve yönetsel sorumluluklarını bilmeleri çok daha zor olmaktadır. Bu zorluğu katlayan diğer bir husus da ilgili mevzuat hükümlerinin çok dağınık halde bulunmasıdır ki, bu dağınıklık alanda uzman hukukçuların bile bu kaynaklara (mevzuat hükümlerine) ulaşmasını güçleştirmektedir.
Sağlık ve tıp hukuku alanına ilişkin mevzuat hükümlerine internet ortamında ulaşılsa bile bu mevzuat hükümlerinin ilk halini içerdiği, sonradan yapılan birçok değişikliğin işlenmediği, dolayısıyla eksik ve yanıltıcı haliyle bulunduklarına tanıklık edildiği gibi, birçok konuda farklı hukuki metin ve mevzuat hükümlerinin dağınık bir şekilde bulunduğu, bu durumunda hem konu hakkında akademik düzeyde çalışma yapanlar hem de yurttaşlık bilinci çerçevesinde konuya duyarlı kesimler için araştırma güçlüğü doğurduğuna tanıklık edilmiş olması göz önünde bulundurularak, söz konusu mevzuat hükümlerinin, geçmişinden günümüze çeşitli tarihlerde yapılmış olan değişiklikleri işlenerek tam ve eksiksiz hali oluşturularak okuyucunun hizmetine sunulma gereği duyumsanmıştır.
Bu nedenlerle kitapta, sağlık ve tıp hukuku alanını ilgilendiren Türkiye’deki önemli mevzuat hükümlerine, ardından uluslararası metin ve sözleşmelere, akabinde önemli saydığımız Bölge Adiye Mahkemeleri, Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi kararlarına yer verilmiştir.
Özellikle ulusal mevzuat hükümlerinin güncellenmiş halinin mevcudiyeti ve çeşitli mahkeme kararlarından örneklere yer verilmesi dolayısıyla bu kitabın, hem hukukçular, hem alanda araştırma yapan akademisyenler, hem sağlık meslek mensupları ve hem de konuya ilgisi olan bütün insanlar için fayda sağlayacağı umudumuzla...