Altın Dal’ın ünlü yazarı James G. Frazer, dünyanın bir zamanlar sular altında kaldığına ve sadece birkaç insanın kurtulduğuna dair yaygın inancın halkbilimsel kökenlerini tespit etmek için dünya çapındaki sel mitlerinin geçerliliğini inceliyor. Bu dikkat çekici kitabın girişinde Frazer amacını açıklıyor: *Amacım, anlatıların nasıl ortaya çıktığını ve dünyada nasıl bu kadar yayılmış olduklarını keşfetmek; merak konusu kökenleri olduğu zaman, gerçeklikleri veya gerçek dışılıkları ile temel olarak ilgilenmesem de anlatıların yok sayılmamasıdır.*
Frazer, basit bir yanıt aramıyordu; hatta, sel mitlerinin, hem bağımsız gelişimler hem de ortak bir kaynaktan yayılım dahil olmak üzere köken silsilelerine sahip oldukları kararına varıyor. B
Tükendi
Gelince Haber VerAltın Dal’ın ünlü yazarı James G. Frazer, dünyanın bir zamanlar sular altında kaldığına ve sadece birkaç insanın kurtulduğuna dair yaygın inancın halkbilimsel kökenlerini tespit etmek için dünya çapındaki sel mitlerinin geçerliliğini inceliyor. Bu dikkat çekici kitabın girişinde Frazer amacını açıklıyor: “Amacım, anlatıların nasıl ortaya çıktığını ve dünyada nasıl bu kadar yayılmış olduklarını keşfetmek; merak konusu kökenleri olduğu zaman, gerçeklikleri veya gerçek dışılıkları ile temel olarak ilgilenmesem de anlatıların yok sayılmamasıdır.”
Frazer, basit bir yanıt aramıyordu; hatta, sel mitlerinin, hem bağımsız gelişimler hem de ortak bir kaynaktan yayılım dahil olmak üzere köken silsilelerine sahip oldukları kararına varıyor. Bugün, Frazer’ın dünya tufan mitleri derlemesi, şimdiye dek bir araya toplanmış en kapsamlı derlemedir ve karşılaştırmalı mitoloji öğrencilerinin bilgi hazinesi mertebesindedir.
Büyük Tufan, Frazer’ın 1916 Kraliyet Antropoloji Enstitüsü Huxley Konferansı’ndan doğmuş ve Frazer’ın dev Eski Ahit’te Halkbilimi’nin (1918) dördüncü bölümü olarak basılmıştır.
“Sular öyle yükseldi ki, yeryüzündeki bütün yüksek dağlar su altında kaldı.”