Adres Yayınları`nın kapsamlı kılavuz kitapları serisine eklenen Çağdaş Devlet Sistemleri, yazarı Michael Roskin tarafından hemen her yıl güncellenen ve genişletilen önemli ve temel bir karşılaştırmalı devlet sistemleri kitabıdır. Roskin`in eseri, gerek kapsam, gerek içerik, gerekse metot olarak bu alanda hazırlanmış şüphesiz en yetkin eserlerden biridir. Countries and Concepts kitabına gösterilen teveccüh de bunun göstergelerindendir. Bu göstergeler, aynı zamanda, yazarın hemen her yıl dünyanın değişim hızıyla rekabet edebilecek eklemeler ve düzeltmeler yapmasının müşevviklerindendir. Kitabın, 2009 yılı itibariyle onuncu edisyonunun yayınlanmış olması da ancak bu tür teşviklerle mümkündür.
Bu türden kapsamlı ve hacimli ve bir o kad
Tükendi
Gelince Haber VerAdres Yayınları`nın kapsamlı kılavuz kitapları serisine eklenen Çağdaş Devlet Sistemleri, yazarı Michael Roskin tarafından hemen her yıl güncellenen ve genişletilen önemli ve temel bir karşılaştırmalı devlet sistemleri kitabıdır. Roskin`in eseri, gerek kapsam, gerek içerik, gerekse metot olarak bu alanda hazırlanmış şüphesiz en yetkin eserlerden biridir. Countries and Concepts kitabına gösterilen teveccüh de bunun göstergelerindendir. Bu göstergeler, aynı zamanda, yazarın hemen her yıl dünyanın değişim hızıyla rekabet edebilecek eklemeler ve düzeltmeler yapmasının müşevviklerindendir. Kitabın, 2009 yılı itibariyle onuncu edisyonunun yayınlanmış olması da ancak bu tür teşviklerle mümkündür.
Bu türden kapsamlı ve hacimli ve bir o kadar önemli bir eserin Türkçe okunabilmesini arzu eden yayımcının ise, Roskin kadar olmasa da rekabete girişeceği önemli sahalar vardır. Böyle bir çeviri faaliyetine girişilmesi ile yayına hazırlığın neticelendirilmesi arasında, orijinal kitabın yeni edisyonlarının piyasaya sürülmesi kaçınılmazdır. Elinizde bulunan edisyon ile İngilizce yayınlanan son edisyon arasındaki fark bu teknik gerekçeden ileri gelmektedir. Ancak bu teknik mesele elinizdeki kitabı asla bir adım geride kılmaz. Nitekim bu tür bir eser gücünü aktüalite ile yarışmasından almamaktadır. Nihayetinde Çağdaş Devlet Sistemleri kitabı bir almanak olmaktan uzak bir kitaptır. Çağdaş Devlet Sistemleri`nin kuvveti, anlaşılır ve akıcı dili; teorik altyapısı, sistematiği ve çözümlemelerinde olduğu kadar, aynı zamanda da okurunun entelektüel merakını motive etmesindedir.
Sayfaları çevirmeye başladıkça okurun da göreceği üzere, Roskin`in ele alıp incelediği ülkeler iyi bir örnek grubudur. Bu hacimde bir kitaba dünyanın bütün ülkelerinin veya bütün birinci dünya ülkelerinin detaylı incelemelerini sığdırabilme imkânının olmayışı ancak bu tür bir seçimle telâfi edilebilir. Örneğin Türk okurunun Türkiye bölümünü kitapta bulamaması onu karşılaştırma yapabilme imkânından mahrum kılmamaktadır. Bilâkis elinizdeki kitap, doğru seçilen örneklerle Türkiye`yi çağdaş devlet sistemleri arasında değerlendirirken “alet-edavat” sağlamada oldukça cömerttir.