Bu kitap ana hatlarıyla Cerrahpaşa Tıp Faku¨ltesi’nde İç Hastalıkları derslerinde anlatılan romatoloji konularından oluşmaktadır. Her ders bitiminde öğrencilerden gelen ders notları edinme isteği bu kitabın ortaya çıkışının temel nedenini oluşturmuştur.
Nispeten yeni bir bilim dalı olan romatoloji, henu¨z tıp çevrelerinde bile farklı algılanmaktadır. Romatoloji, esas olarak çıkış nedeni tam anlaşılamamış, sadece kas ve iskelet sistemini değil, vu¨cuttaki bu¨tu¨n organları hedef alabilen, tuttuğu organlarda oluşturduğu iltihap sonucu işlev kaybına yol açabilen, çoğu kronik seyirli hastalıkların tanı ve tedavisiyle uğraşan b
Tükendi
Gelince Haber VerBu kitap ana hatlarıyla Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde İç Hastalıkları derslerinde anlatılan romatoloji konularından oluşmaktadır. Her ders bitiminde öğrencilerden gelen ders notları edinme isteği bu kitabın ortaya çıkışının temel nedenini oluşturmuştur.
Nispeten yeni bir bilim dalı olan romatoloji, henüz tıp çevrelerinde bile farklı algılanmaktadır. Romatoloji, esas olarak çıkış nedeni tam anlaşılamamış, sadece kas ve iskelet sistemini değil, vücuttaki bütün organları hedef alabilen, tuttuğu organlarda oluşturduğu iltihap sonucu işlev kaybına yol açabilen, çoğu kronik seyirli hastalıkların tanı ve tedavisiyle uğraşan bir bilim dalıdır. Bu hastalıkların tedavileri de büyük oranda bağışıklık sisteminin belirlenmiş hedeflerine yönelik ilaçlardan oluşmaktadır. Bu nedenlerle romatoloji, tüm gelişmiş ülkelerde iç hastalıkları ya da çocuk hastalıkları uzmanlığının bir yan dalıdır.
Kitabın hazırlanmasında desteklerini esirgemeyen ve en başta ben dahil birçok romatoloji uzmanını ülkemize kazandıran Prof. Hasan Yazıcı’ya, romatolojiye girmeme vesile olan Prof. Sebahattin Yurdakul’a, yetişmemde katkıları için Prof. Huri Özdoğan’a, Amerika’dan bizlere el veren Assoc. Prof. Yusuf Yazıcı’ya, birlikte çalışmaktan mutlu olduğum Prof. İzzet Fresko, Prof Melike Melikoğlu, Prof. Emire Seyahi, Prof. Gülen Hatemi ve Prof. Serdal Uğurlu’ya, genç meslektaşlarım Yeşim .zgüler, Sinem Nihal Esatoğlu ve Mustafa Erdoğan’a teşekkür ediyorum.
Unutmayalım ki, tıp aynı zamanda bir usta - çırak ilişkisidir. Zaman ilerledikçe bir çok bilgimizin güncellenmesi yanında farklı kaynaklarda farklı yaklaşımlar da bulunacaktır. Güncel kalabilmenin tek yolu ise okumanın sürekli olmasıdır. Bunun sırrı da ustamdan öğrendiğim sözlerde gizlidir: “Okumayı seveceksin ve okurken eğleneceksin.”
Kitabımızın yararlı olmasını diliyorum.
Dr. Vedat HAMURYUDAN