Manzûm eserler, ait oldukları ilim dallarının konularını toplayıcı ve kısa bir şekilde anlatması, kolay olması ve şiire olan düşkünlük gibi sebeplerden dolayı birçok ilimde karşılaşılabilir eserler olmuştur. Bu türde eser veren âlimlerinden birisi de Ebû Zeyd Abdurrahmân el-Ahdarî’dir (ö. 983/1575-76). Bu tür eserlerin kısa bir şekilde yazılmış olması bazı durumların özellikle Arap olmayanlar tarafından anlaşılmamasına sebep olabilmektedir. Buna binaen de bu tür eserler üzerine diğer eserlere nispeten daha fazla şerh türünden çalışma yapıldığı görülmektedir. Bu şekilde çalışmada bulunan âlimlerden birisi de Ahme
Tükendi
Gelince Haber VerManzûm eserler, ait oldukları ilim dallarının konularını toplayıcı ve kısa bir şekilde anlatması, kolay olması ve şiire olan düşkünlük gibi sebeplerden dolayı birçok ilimde karşılaşılabilir eserler olmuştur. Bu türde eser veren âlimlerinden birisi de Ebû Zeyd Abdurrahmân el-Ahdarî’dir (ö. 983/1575-76). Bu tür eserlerin kısa bir şekilde yazılmış olması bazı durumların özellikle Arap olmayanlar tarafından anlaşılmamasına sebep olabilmektedir. Buna binaen de bu tür eserler üzerine diğer eserlere nispeten daha fazla şerh türünden çalışma yapıldığı görülmektedir. Bu şekilde çalışmada bulunan âlimlerden birisi de Ahmed b. Abdilmun‘im ed-Demenhûrî’dir (ö. 1192/1778).
Bu çalışmada Demenhûrî’nin hayatı, kişiliği, hocaları, öğrencileri ve eserleri hakkında bilgi verilecektir. Ardından da Hilyetu’l-Lubbi’l-Maşûn bi Şerhi’l-Cevheri’l-Meknûn isimli eser hakkında genel bilgi verilecek, şârihin izlemiş olduğu metod ve örnekleri, şerhde faydalanılan ilimler ele alınacaktır.