C¸agˆımızın en sec¸kin tarihc¸ilerinden biri olan Andrew Lambert, Deniz Gu¨cu¨ Devletleri ile denizciligˆe elveris¸li bes¸ ku¨c¸u¨k devletin olagˆanu¨stu¨ bas¸arısını aras¸tırıyor.
Andrew Lambert odagˆına Atina, Kartaca, Venedik, Hollanda Cumhuriyeti ve Britanya’yı aldıgˆı eserde, bu u¨lkelerin “deniz gu¨cu¨” kimliklerini inceliyor. Lambert, denizcilik kimlikleri yaratmanın bu devletleri kıtadaki hantal rakiplerinden nasıl daha dinamik, ac¸ık ve kapsayıcı ha^le getirdigˆini go¨steriyor. Bu uluslar ancak kimliklerinin bu yo¨nu¨nu¨ unuttuklarında gerilemeye bas¸ladılar. Amerika Birles¸ik Devletleri ve C¸in’in deniz gu¨cu¨ olmaktan ziyade modern deniz gu¨c¸leri oldugˆunun
Tükendi
Gelince Haber VerÇağımızın en seçkin tarihçilerinden biri olan Andrew Lambert, Deniz Gücü Devletleri ile denizciliğe elverişli beş küçük devletin olağanüstü başarısını araştırıyor.
Andrew Lambert odağına Atina, Kartaca, Venedik, Hollanda Cumhuriyeti ve Britanya’yı aldığı eserde, bu ülkelerin “deniz gücü” kimliklerini inceliyor. Lambert, denizcilik kimlikleri yaratmanın bu devletleri kıtadaki hantal rakiplerinden nasıl daha dinamik, açık ve kapsayıcı hâle getirdiğini gösteriyor. Bu uluslar ancak kimliklerinin bu yönünü unuttuklarında gerilemeye başladılar. Amerika Birleşik Devletleri ve Çin’in deniz gücü olmaktan ziyade modern deniz güçleri olduğunun kabul edilmesi, dünya tarihindeki uzun vadeli eğilimlerin yanı sıra güncel olayları anlamak için de önemlidir.
Deniz Gücü Devletleri; devletlerin, coğrafi bir kaçınılmazlık tarafından değil siyasal tercihle yönlendirilerek kültürlerini karadan denize değiştirme yetenekleri ve bir deniz gücü olma seçiminin, büyük güç hâline gelen az sayıda devlet üzerindeki etkileri hususundadır. Sonuç olarak eser,işinin zirvesinde olan bir akademisyen tarafından sürekli ilgi konusu olan beş devletin son derece orijinal “büyük düşünme” analizidir.