Vefatının 400. Yıldönümünde İmâm-ı Rabbânî
Vefatının 400’üncü yıldönümü münasebetiyle, Derin Tarih olarak, İmâm-ı Rabbânî’nin hayatına, fikirlerine ve mücadelesine daha yakından baktığımız dosyamızla karşınızdayız. Dosyamızın hem İmâm-ı Rabbânî hem de Hint Alt Kıtası’nın İslâmî kimliğinin yapı taşları konusunda aydınlatıcı bir çerçeve çizdiğini düşünüyoruz. Bu vesileyle, daha evvel özel bir sayıyla selamladığımız Bâbürlü İmparatorluğu’nun dinî ve ilmî mirasının bugüne uzantılarını da yeniden ha
Tükendi
Gelince Haber VerVefatının 400. Yıldönümünde İmâm-ı Rabbânî
Vefatının 400’üncü yıldönümü münasebetiyle, Derin Tarih olarak, İmâm-ı Rabbânî’nin hayatına, fikirlerine ve mücadelesine daha yakından baktığımız dosyamızla karşınızdayız. Dosyamızın hem İmâm-ı Rabbânî hem de Hint Alt Kıtası’nın İslâmî kimliğinin yapı taşları konusunda aydınlatıcı bir çerçeve çizdiğini düşünüyoruz. Bu vesileyle, daha evvel özel bir sayıyla selamladığımız Bâbürlü İmparatorluğu’nun dinî ve ilmî mirasının bugüne uzantılarını da yeniden hatırlamış oluyoruz.
“Vefatının 400. Yıldönümünde İmâm-ı Rabbânî” dosyamızda ilk olarak Prof. Dr. Süleyman Derin İmâm-ı Rabbânî’nin tasavvuf anlayışının kökleri ve tesirlerini kaleme alırken Prof. Dr. Necdet Tosun İmâm-ı Rabbânî’nin eserleri ve mektuplarıyla Hindistan’dan Anadolu’ya uzanan gönül bağını satırlarına taşıdı. Prof. Dr. Ömer Çelik müstakil bir tefsir yazmamışsa da çeşitli eserlerinde birtakım âyetleri tefsir eden İmâm-ı Rabbânî’nin tefsir ve te’dil metodunu incelerken Öğr. Gör. Deniz Çıkılı İmâm-ı Rabbânî’nin Bâbürlü hükümdarlarıyla ilişkilerine ışık tuttu. Prof. Dr. Reşat Öngören Aynı pîrden icazet almaları hasebiyle “pîrdaş” olan Şeyh Tâceddin ile İmâm-ı Rabbânî’nin tasavvuf anlayışlarındaki farkları incelerken Prof. Dr. Mustafa Kara Nakşibendiyye tarikatının Müceddidiyye kolunun Bursa ve İstanbul’a intikal etme sürecinin bilinmeyenlerini yazdı.
“Vefatının 400. Yıldönümünde İmâm-ı Rabbânî”dosya konusu haricinde ise Prof. Dr. İsmail Kara, Prof. Dr. İsmail Güleç, Prof. Dr. Kahraman Şakul, Dr. Ahmet Uçar Dr. Mehmet Erken, Enver Beşinci, Ahmet Kuşsan, H. Yıldırım Ağanoğlu, Arif Emre Gündüz, İbrahim Furkan Özdemir, Oktay Türkoğlu, Şeyma Üstün, Mehmet Önder, Tahir Günay, Ali Yekta Doğruer Fatma Türk Toksoy ve Canan Aytaş gibi araştırmacı, yazar ve akademisyenlerden oluşan birçok kişi de birbirinden kıymetli yazılar kaleme aldı.
Derin Tarih ek olarak bu ay, İmâm-ı Rabbânî’nin Mânevî Yolculuklar: Mükâşefat-ı Gaybiyye eserinden alınan seçmelerden oluşan ek kitabı bütün okurlarına armağan ediyor.
Tarih Okuyan Şaşırmaz