Kimilerine go¨re Rosny ai^ne´’den o¨nce *gerc¸ek* bilim kurgu yoktur.
Tarihsel anlamda yerini Jules Verne’den sonra, H. G. Wells’ten o¨nce olarak konumlandırabilecegˆimiz Rosny ai^ne´’nin eserleri *bilimsel* kurgunun temellerini attıgˆı ic¸in o¨nemi bu¨yu¨ktu¨r.
Bilim kurgu dizimizin ic¸inde o¨nemli bir yeri olan Rosny ai^ne’den ikinci kitabımız, "yok olan dogˆa" teması u¨zerine yazılmıs¸ ilk nitelikli bilim kurgu eseri: "Dogˆanın O¨lu¨mu¨". Bu kitap, c¸evreci du¨s¸u¨ncenin temellerinin atıldıgˆı 1960`lardan c¸ok o¨nce, 1910 yılında yazıldı; tutarlılıgˆı ve o¨ngo¨ru¨lu¨ ifadeleriyle do¨neminin oldukc¸a ilerisinde kabul edildi.
I·nsani bakıs¸ı (antroposen) as¸an yazınsal tutumu, Rosny ai^ne´’yi do¨nemindeki digˆer bilim
Tükendi
Gelince Haber VerKimilerine göre Rosny aîné’den önce “gerçek” bilim kurgu yoktur.
Tarihsel anlamda yerini Jules Verne’den sonra, H. G. Wells’ten önce olarak konumlandırabileceğimiz Rosny aîné’nin eserleri “bilimsel” kurgunun temellerini attığı için önemi büyüktür.
Bilim kurgu dizimizin içinde önemli bir yeri olan Rosny aîne’den ikinci kitabımız, "yok olan doğa" teması üzerine yazılmış ilk nitelikli bilim kurgu eseri: "Doğanın Ölümü". Bu kitap, çevreci düşüncenin temellerinin atıldığı 1960`lardan çok önce, 1910 yılında yazıldı; tutarlılığı ve öngörülü ifadeleriyle döneminin oldukça ilerisinde kabul edildi.
İnsani bakışı (antroposen) aşan yazınsal tutumu, Rosny aîné’yi dönemindeki diğer bilim kurgu yazarlarından ayırmaktadır. Bu kitapta da Rosny aîné, insani bir doğayı aşar ve doğanın tarafındaymışçasına bir anlatı yaratır. Ölen, doğanın kendisi midir yoksa doğa içindeki insanlığın varlığı mıdır; bu sorunun cevabını siz okuyuculara bırakalım.
Bu değerli çalışmayı Türkçeye kazandırdığımız için sevinçliyiz. Zaman içerisinde Rosny aîné kitaplığından yeni çalışmaları da sizlere sunacağımızın sözünü vererek;
İyi okumalar dileriz.