Jambyl Jabayev (1846-1945), bir asra sığdırdığı ömründe yazdığı şiirler ile Kazak halkının sesi oldu, tarihine ışık tuttu, dilini korudu, dizelerinde gizlediği Kazak halk kültürünü, gelenek ve göreneğini genç nesillere miras olarak bırakıp göçtü bu dünyadan. Kazak dilinin zenginliğini, derinliğini, felsefesini mısralarında yansıtmayı başardı ve 70 yıllık Sovyet döneminde ana dilini yok olmaktan kurtardı. Türkî dilinde yazmış olduğu divanlarıyla, 13 ve 1
Tükendi
Gelince Haber VerJambyl Jabayev (1846-1945), bir asra sığdırdığı ömründe yazdığı şiirler ile Kazak halkının sesi oldu, tarihine ışık tuttu, dilini korudu, dizelerinde gizlediği Kazak halk kültürünü, gelenek ve göreneğini genç nesillere miras olarak bırakıp göçtü bu dünyadan. Kazak dilinin zenginliğini, derinliğini, felsefesini mısralarında yansıtmayı başardı ve 70 yıllık Sovyet döneminde ana dilini yok olmaktan kurtardı. Türkî dilinde yazmış olduğu divanlarıyla, 13 ve 14. Yüzyıllarda Fars dilinin ve kültürünün hâkimiyetini kırarak Türkçeyi yok olmaktan kurtaran Ali Şir Nevai’nin (1441-1501) 19 ve 20. Yüzyıllardaki görevini üstlendi.
Jambyl bir eksiği ile yüzyıl boyunca dağlar ve bozkırlar üzerine şiirler yazdı. Halkın şiir dünyasındaki gururu oldu. Akıl, bilgelik, derin tarih, berrak pınarlar, hassas duygular ve zengin imajla dolu şiirleri, şair ruhlu herkesi sevindirdi. Kazak edebiyat tarihine altın harflerle yazılmış bir “fenomen” olarak hafızalara kazındı.
İşte elinizdeki bu kitap ile hem onun 175. yılını kutlamış hem de Kazak halkının büyük şairi ile sizleri tanıştırmış olmayı umut ediyoruz. Onun hakkında ve şiirleri üzerine söylediklerimiz, yazdıklarımız deryada bir damla gibidir. Onu inceleyecek olanlara “yol” açıp “iz” bırakmak istedik.