Bir çıkar örgütü olarak sendika, örgütlü mücadeleyle elde ettiği kazanımlarla çalışanlar başta olmak üzere toplumdaki tüm bireyleri ve kesimleri doğrudan ya da dolaylı olarak etkilemektedir. Sendika, örgütlü mücadeleyle üyelerinin hak ve çıkarlarını korumakta ve geliştirmektedir. Sendika, gelişmemiş ülkelerden gelişmiş ülkelere kadar örgütlü mücadeleyle tüm çalışanların hak ve çıkarlarını korumada ve geliştirmede anahtar konumundadır. Bu açıdan değerlendirildiğinde sendika, çalışanların örgütlenme bilincinin gözle görülür, elle tutulur hale gelmesi, halk de
Tükendi
Gelince Haber VerBir çıkar örgütü olarak sendika, örgütlü mücadeleyle elde ettiği kazanımlarla çalışanlar başta olmak üzere toplumdaki tüm bireyleri ve kesimleri doğrudan ya da dolaylı olarak etkilemektedir. Sendika, örgütlü mücadeleyle üyelerinin hak ve çıkarlarını korumakta ve geliştirmektedir. Sendika, gelişmemiş ülkelerden gelişmiş ülkelere kadar örgütlü mücadeleyle tüm çalışanların hak ve çıkarlarını korumada ve geliştirmede anahtar konumundadır. Bu açıdan değerlendirildiğinde sendika, çalışanların örgütlenme bilincinin gözle görülür, elle tutulur hale gelmesi, halk deyimiyle ete ve kemiğe bürünmesidir.
Eğitim sendikası, toplumun geleceği olarak nitelendiren yeni nesile eğitim hizmetini sağlayan eğitim işgörenlerinin hak ve çıkarlarını örgütlü mücadeleyle korumakta ve geliştirmektedir. Eğitim işgöreni olarak öğretmenler, sendikal mücadelede ön safhada ve etkin olmakta, eğitim sendikalarında üye çoğunluğunu oluşturmaktadır. Bu durum eğitim sendikası ve sendikacılığının öğretmen sendikası ve sendikacılığı olarak adlandırılmasına neden olmaktadır. Öğretmenlerin toplumdaki bireylere sivil toplum ve sivil toplum örgütlenme bilinci verme sorumluluğunu üstlenmesi, bir sivil toplum örgütü olan eğitim sendikasının kuruluşunda ve eylemlerinde öncü ve etkin olmasını da beraberinde getirmiştir. Bu çalışmada eğitim sendikası ve sendikacılığı dünya ve Türkiye ölçeğinde ele alınarak irdelenmiştir.