Yazılmış değerli eserlerin ve içtihatların büyük bir bölümü önceki mevzuat dönemine ait bulunduğundan, doktrindeki son gelişmelerin, yeni oluşan içtihatların öncekilerle birlikte derinliğine incelenip bir bütün halinde bir eserde toplanılmasının nazariyatçılar ve uygulayıcılar olarak tüm hukukçulara faydalı olacağı fikri yazarı böyle bir kitabın hazırlanmasına yöneltmiştir. Hukukçuların ve ilgililerin ihtiyaçlarına cevap verebilme gayreti ile hazırlanan bu eser uzun bir araştırma ve çalışma gerektirmiştir.
Eşya Hukukunun kapsamı çok geniş olup, bu kapsam içerisinde mülkiyete ilişkin genel hük&u
Tükendi
Gelince Haber VerYazılmış değerli eserlerin ve içtihatların büyük bir bölümü önceki mevzuat dönemine ait bulunduğundan, doktrindeki son gelişmelerin, yeni oluşan içtihatların öncekilerle birlikte derinliğine incelenip bir bütün halinde bir eserde toplanılmasının nazariyatçılar ve uygulayıcılar olarak tüm hukukçulara faydalı olacağı fikri yazarı böyle bir kitabın hazırlanmasına yöneltmiştir. Hukukçuların ve ilgililerin ihtiyaçlarına cevap verebilme gayreti ile hazırlanan bu eser uzun bir araştırma ve çalışma gerektirmiştir.
Eşya Hukukunun kapsamı çok geniş olup, bu kapsam içerisinde mülkiyete ilişkin genel hükümlerin, taşınmaz mülkiyetinin, taşınır mülkiyetinin, sınırlı aynî haklar olarak, irtifak hakları, taşınmaz rehni ve taşınır rehninin ayrı ayrı incelenmesi, bunlara ilaveten zilyetlik ve tapu sicili konularının da bütün boyutları ile incelenmesi bir cilt içerisinde mümkün olmadığından kitabın beş cilt şeklinde hazırlanmasını gerektirmiştir.
İnceleme, Medeni Kanun`un sistematiğine ve madde düzenine uygun olarak yapılmıştır. Böylece, birbirleri ile ilgili konuların ve maddelerin kıyaslanması ve bir arada değerlendirilmesinin, aranan bilgilerin daha kolay bulunabileceğinin mümkün olabileceği düşünülmüştür.
Bir madde incelenirken önce tam olarak madde metnine bundan sonra açıklama ve doktriner bölüme yer verilmiş, alt yazıda ise yürürlükten kalkmış olan Kanunu Medeni`nin karşılık hükmü yazılmak suretiyle iki kanun maddelerinin kıyaslanması ve önceki dönemdeki içtihatların ve bilimsel görüşlerin daha kolay değerlendirilmesinin yapılabilmesi sağlanmak istenilmiştir.
En son bölümde ise kararlar başlığı altına varsa içtihadı birleştirme kararları, emsal niteliğinde hukuk genel kurulu kararları ve daire kararları kronolojik olarak sıralanmıştır.
Bu suretle ilgili maddenin bilimsel görüşlerin ve içtihatların ışığında tam olarak incelenmesi ve değerlendirilmesi olanağına zemin hazırlanması amaçlanmıştır.
Konu Başlıkları
Mülkiyet
Sınırlı Ayni Haklar
Zilyetlik ve Tapu Sicili