Postmodern çağ, etik ve adaletin evrensel temellerinin altını oyan pek çok çalışmaya sahne olmuştur. Richard Rorty de bunlardan` biridir. Ancak Richard Rorty bir taraftan etik ve adaletin evrensel köklerini geçersiz kılarken, diğer taraftan toplulukçuların "herkesin etiği, adaleti geçerlidir" düsturunu da benimsenmez bulur. Rorty`e göre, insan toplumlarına gelmiş geçmiş en iyi yaşam standardını sunan Aydınlanma Mirasına bilimsel olarak temellendirmek mümkün olmasa da sahip çıkılmalı, postmodern burjuva liberalizmi evrenselleşmelidir. Rorty`e göre sosyal umut buradadır.
Bu kitapta, evrenselciler ile etnosentristler (toplulukçular) arasında
Tükendi
Gelince Haber VerPostmodern çağ, etik ve adaletin evrensel temellerinin altını oyan pek çok çalışmaya sahne olmuştur. Richard Rorty de bunlardan` biridir. Ancak Richard Rorty bir taraftan etik ve adaletin evrensel köklerini geçersiz kılarken, diğer taraftan toplulukçuların "herkesin etiği, adaleti geçerlidir" düsturunu da benimsenmez bulur. Rorty`e göre, insan toplumlarına gelmiş geçmiş en iyi yaşam standardını sunan Aydınlanma Mirasına bilimsel olarak temellendirmek mümkün olmasa da sahip çıkılmalı, postmodern burjuva liberalizmi evrenselleşmelidir. Rorty`e göre sosyal umut buradadır.
Bu kitapta, evrenselciler ile etnosentristler (toplulukçular) arasında üçüncü bir yol önerisinde bulunan Richard Rorty`nin Sosyal Umudu, Etik ve Adalet anlayışı incelenmiş. Rorty etiği, toplumlar arası hermeneutik sohbeti/söyleşiyi devam ettirme şeklinde bir tür kültürel terapiyken, adaleti ise sosyal umudu korumak için medeniyetler arası dayanışmanın artırılmasıdır. Rorty`nin etik ve adalet anlayışına pek çok yerinde eleştiri yöneltebilmek mümkün olsa da, onun görüşlerinin oldukça katkı sunabilecek yönleri olduğu da kuşkusuzdur.
Konu Başlıkları
Richard Rorty`de Etik
Rorty Etiğine Eleştiriler
Richard Rorty`de Adalet
Rorty`nin Adaletine Eleştriler
Richard Rorty`nin Sosyal Umudu