Mehmet Rauf`un en önemli eseri ve Türk edebiyatının ilk psikolojik romanı kabul edilen Eylül, evli bir kadınla, aynı zamanda aile dostları olan genç akrabası arasında yaşanan yasak aşkı anlatır.
Romanın baş karakterlerinden biri olan Suad, roman boyunca kocasına duyduğu bağlılık ve yasak aşkı Necib’e olan karşı konulmaz arzusu arasında bocalayarak, çırpınır. Yasak aşkın diğer tarafındaki Necib, hem yakın akrabası ve arkadaşı olan Süreyya`nın karısına olan ilgisi yüzünden vicdan azabı çekmekte, hem de Suad`a karşı hissettiği tutkulu aşk yüzünden bocalamaktadır. Roman boyunca yasak aşkın imkansızlıkları, yasak aşk yaşayan iki âşığın psikolojik halleri, hayalleri, heyecanları, kıskançlıkları, kırgınlıkları ve vicdan azapları ustalıklı
Tükendi
Gelince Haber VerMehmet Rauf`un en önemli eseri ve Türk edebiyatının ilk psikolojik romanı kabul edilen Eylül, evli bir kadınla, aynı zamanda aile dostları olan genç akrabası arasında yaşanan yasak aşkı anlatır.
Romanın baş karakterlerinden biri olan Suad, roman boyunca kocasına duyduğu bağlılık ve yasak aşkı Necib’e olan karşı konulmaz arzusu arasında bocalayarak, çırpınır. Yasak aşkın diğer tarafındaki Necib, hem yakın akrabası ve arkadaşı olan Süreyya`nın karısına olan ilgisi yüzünden vicdan azabı çekmekte, hem de Suad`a karşı hissettiği tutkulu aşk yüzünden bocalamaktadır. Roman boyunca yasak aşkın imkansızlıkları, yasak aşk yaşayan iki âşığın psikolojik halleri, hayalleri, heyecanları, kıskançlıkları, kırgınlıkları ve vicdan azapları ustalıklı ve gerçekçi bir üslupla ve bir metafor olarak kullanılan Eylül`ün hüznüyle anlatılır.