Türkiye Cumhuriyeti’nin demokrasisine ve istikrarına büyük zararlar veren darbeler ile darbe teşebbüsleri tarihsel süreçler içinde incelendiğinde, devletin köklerinin uzandığı Osmanlı geçmişinde de izdüşümleri görülecektir.
Osmanlı Devleti’ndeki organize darbelerden bahsedilirken ilk karşılaşılan olay, bu kitabın konusunu oluşturan “Kuleli Vakası”dır. Söz konusu hadise, tanzimat reformlarından rahatsızlık duyan sivil ve askerlerden müteşekkil bir grubun “Fedailer Cemiyeti” olarak isimlendirdikleri bir cunta yapılanması oluşturmalarıyla başlamaktadır. Şeyh Ahmet Efendi önderliğinde kurulan bu cun
Tükendi
Gelince Haber VerTürkiye Cumhuriyeti’nin demokrasisine ve istikrarına büyük zararlar veren darbeler ile darbe teşebbüsleri tarihsel süreçler içinde incelendiğinde, devletin köklerinin uzandığı Osmanlı geçmişinde de izdüşümleri görülecektir.
Osmanlı Devleti’ndeki organize darbelerden bahsedilirken ilk karşılaşılan olay, bu kitabın konusunu oluşturan “Kuleli Vakası”dır. Söz konusu hadise, tanzimat reformlarından rahatsızlık duyan sivil ve askerlerden müteşekkil bir grubun “Fedailer Cemiyeti” olarak isimlendirdikleri bir cunta yapılanması oluşturmalarıyla başlamaktadır. Şeyh Ahmet Efendi önderliğinde kurulan bu cuntanın temelde amacı, iktidardaki padişahı değiştirerek yönetimi ve toplumu görüşleri doğrultusunda dizayn etmektir. Osmanlı tarihinde bir cuntaya dayanan ilk darbe teşebbüsü olarak kabul edilen bu vaka, 14 Eylül 1859 günü deşifre edilerek etkisizleştirilmiştir.
Elinizdeki kitap, üzerinde pek çok spekülasyon yapılan bu tarihi olayı objektif şekilde tüm yönleriyle ele almayı ve üzerindeki sis perdesini dağıtmayı amaçlamaktadır.