Şehirlerin yeme-içme kültürleri, yaşanılan coğrafyada oluşan ürünler, bunların yetiştirilmesi, saklanması, üretilmesinde ve pişirilmesinde kullanılan araç ve gereçler, gelenek ve göreneklere bağlı olarak pişirilme ve sunum şekilleriyle oluşmaktadır. Tarihin değişik dönemlerinde pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış Afyonkarahisar’ın da gastronomik zenginliğinin oluşmasına bu faktörlerden pek çoğu vesile olmuştur. Bu kitaba konu olan “saklama’’ işlevi, kültürün ve teknolojinin etkisiyle dönemler içerisinde farklılıklar göstermiştir.
“Unun varsa günün de vardır
Tükendi
Gelince Haber VerŞehirlerin yeme-içme kültürleri, yaşanılan coğrafyada oluşan ürünler, bunların yetiştirilmesi, saklanması, üretilmesinde ve pişirilmesinde kullanılan araç ve gereçler, gelenek ve göreneklere bağlı olarak pişirilme ve sunum şekilleriyle oluşmaktadır. Tarihin değişik dönemlerinde pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış Afyonkarahisar’ın da gastronomik zenginliğinin oluşmasına bu faktörlerden pek çoğu vesile olmuştur. Bu kitaba konu olan “saklama’’ işlevi, kültürün ve teknolojinin etkisiyle dönemler içerisinde farklılıklar göstermiştir.
“Unun varsa günün de vardır.” demiş Afyonkarahisarlı. Buradan hareketle başlayan bir çalışmanın ürünü olan bu kitap, geleneksel gıda saklama yöntemleri ile hazırlanan mevsimlik gıda hazırlıklarını, bu hazırlanan gıdaların hangi şartlarda ve ortamlarda saklandığına dair kiler kültürünü ve Afyonkarahisar kiler kültürü kapsamında geleneksel gıda hazırlıklarını ele alarak önemini ortaya koymaktadır.
Afyonkarahisar kiler kültürü ve gıda saklama yöntemlerinin kayıt altına alınması ve gelecek nesillere aktarılmasını amaçlayan bu kitabın Afyonkarahisar kiler kültürünün bilinirliğine ve aktarılmasına katkı sağlaması temennisiyle…