1902 sonbaharı, Viyana. Franz Xaver Kappus adında bir genç, tutkusunun peşinde zorluklarla dolu bir yola mı girecek yoksa geleceğini güvenceye alacak bir kariyer mi seçecektir? Bir gün cesaretini toplayıp yazdığı şiirlerden birkaçını idolü olarak gördüğü usta şair Rainer Maria Rilke’ye gönderir ve onun fikirlerini sorar. Rilke’nin yanıtı yalnızca bu genç şairin değil yaşama sanatını öğrenmeye meraklı herkesin yararlanabileceği bir öğüttür: “İçinize dönün.” Kendi hakikatine yaklaşmayı içsel bir hesaplaşma ve keşif olarak gören Rilke, yazdığı mektuplarda genç şaire i&cce
Tükendi
Gelince Haber Ver1902 sonbaharı, Viyana. Franz Xaver Kappus adında bir genç, tutkusunun peşinde zorluklarla dolu bir yola mı girecek yoksa geleceğini güvenceye alacak bir kariyer mi seçecektir? Bir gün cesaretini toplayıp yazdığı şiirlerden birkaçını idolü olarak gördüğü usta şair Rainer Maria Rilke’ye gönderir ve onun fikirlerini sorar. Rilke’nin yanıtı yalnızca bu genç şairin değil yaşama sanatını öğrenmeye meraklı herkesin yararlanabileceği bir öğüttür: “İçinize dönün.” Kendi hakikatine yaklaşmayı içsel bir hesaplaşma ve keşif olarak gören Rilke, yazdığı mektuplarda genç şaire içindeki karanlığı aydınlatacak bir kandil sunarken insanın kalbinde filizlenmeyen hiçbir şeyin sahici olamayacağını da incelikle aktarır.
Genç Şaire Mektuplar’la tematik bir devamlılık içinde beraber sunduğumuz Bir Genç Kadına Mektuplar’da ise Rilke’nin yazıştığı kişi bu kez duygusal çöküntü içinde bir kadındır: Lisa Hease. Rilke’ye kâh içini döker kâh akıl danışır kâh onda umut arar. Oğluyla hayatta kalma savaşı veren bu kadın, Rilke’nin bilgece sözlerinde yaşam gücü bulur.
20. yüzyılın dehalarından ve dünyanın en önemli şairlerinden Rilke’nin yaratma ve yaşama uğraşında yol gösterici kılavuz niteliğindeki bu iki değerli eserini Semih Uçar’ın özenli çevirisiyle sunuyoruz.