Büyük sözlükçülerden olan Cevherî (ö. 393/1002) ve Safedî (ö. 764/1363) Türk asıllı Arap yazarlardır. Cevherî, es-Sıhâh adlı sözlüğünde Arapça kelimeleri kökün son harfine göre alfabetik olarak dizmekle Arap sözlük biliminde çığır açmış ve bu alanda rağbet gören özgün bir ekol oluşturmuştur.
Bazı kelime köklerinin illet harfleri içermesi sebebiyle asıllarının belirlenmesi “gavâmız” (muğlak, kapalı kelimeler) problemini ortaya çıkarmaktadır. İşte bu konu Safedî’nin, kökleri ihti
Tükendi
Gelince Haber VerBüyük sözlükçülerden olan Cevherî (ö. 393/1002) ve Safedî (ö. 764/1363) Türk asıllı Arap yazarlardır. Cevherî, es-Sıhâh adlı sözlüğünde Arapça kelimeleri kökün son harfine göre alfabetik olarak dizmekle Arap sözlük biliminde çığır açmış ve bu alanda rağbet gören özgün bir ekol oluşturmuştur.
Bazı kelime köklerinin illet harfleri içermesi sebebiyle asıllarının belirlenmesi “gavâmız” (muğlak, kapalı kelimeler) problemini ortaya çıkarmaktadır. İşte bu konu Safedî’nin, kökleri ihtilaflı kelimelere ve onların çözümüne dair kaleme aldığı Ğavâmızu’s-Sıhâh’ın konusudur.
Eser Ğavâmızu’s-Sıhâh’ın tahkikli tam metnini içermekte, sözlükbilimi alanında araştırma yapanlar için