Şu anda arka kapak yazısını okuduğunuz kitap, çocuk edebiyatında çığır açan bir eser olarak kabul edilir. Bu kitaba kadar çocuk kitaplarının kahramanları, çocuk bedenine sıkışmış yetişkinler gibi davranırdı ama bu kitabıyla Edith Nesbit, her şeyi değiştirdi.
Nesbit’in kahramanları, olması gerektiği(ya da büyüklerin istediği) biçimde davranmaz. Olağanüstü yeteneklerle donanmamışlardır. Çocuk bedenine sıkışmış yetişkinler değil gerçek çocuklardır. Gerçek dünyada yaşarlar(elbette 20. Yüzyılın başındaki gerçek dünyada) ve gerçek sorunlarla karşılaşırlar. Bu sorunlar karşısında ki
Tükendi
Gelince Haber VerŞu anda arka kapak yazısını okuduğunuz kitap, çocuk edebiyatında çığır açan bir eser olarak kabul edilir. Bu kitaba kadar çocuk kitaplarının kahramanları, çocuk bedenine sıkışmış yetişkinler gibi davranırdı ama bu kitabıyla Edith Nesbit, her şeyi değiştirdi.
Nesbit’in kahramanları, olması gerektiği(ya da büyüklerin istediği) biçimde davranmaz. Olağanüstü yeteneklerle donanmamışlardır. Çocuk bedenine sıkışmış yetişkinler değil gerçek çocuklardır. Gerçek dünyada yaşarlar(elbette 20. Yüzyılın başındaki gerçek dünyada) ve gerçek sorunlarla karşılaşırlar. Bu sorunlar karşısında kitabı okuyan çocuklar gibi davranırlar. Onlarla benzer hataları yapar, benzer korkuları duyar, benzer çıkmazlarla karşı karşıya kalırlar. Daha da güzeli yazar bunları dramatik ya da hüzünlü bir tavırla değil, eğlenceli ve mizahi bir tavırla işler.
‘Hazine Avcıları’ kitabı bu yöntemin ortaya çıktığı ilk kitaptır ve modern çocuk edebiyatını şekillendirmiştir. Kendisinden sonra gelen C.S. Lewis(Narnia Günlükleri) J.K. Rowling (Harry Potter) ve daha bir ok modern fantastik yazara örnek olmuştur. Yarattığı kahramanlar başka yazarların kitaplarında yeniden karşımıza çıkmıştır.
Hepinize ‘iyi avlar’!