Tarih içinde insana, İslam`ın hakikatini öğretip yaşatan mana yollarından birisi de "Halvetiyye tarikati" olmuştur. On iki hak yoldan biri olan Halvetiyye erkanı, Hz. Peygamber`in manasından zuhur edip Hazret-i Alî’ye intikâl eden Nur-ı Muhammedi sırrının varisi abid, aşık ve arif gönüllü müctehid ve müceddid azizlerin silsilesidir. Bu silsile Hz. Peygamber`den Hz. Ali`ye; Hasan-ı Basri`den İbrahim Zahid-i Gilani`ye ve ondan Ömer-i Halvetî`ye gelinceye kadar tevhid-i zat sırrını yaşayan ve temsil eden pirlerin -Cüneydiyye, Sühreverdiyye, Ebheriyye, Zahidiyye gibi- kendi isim ve lakabıyla anılarak gelmiştir. Bu isimlendirmelerin özde hiç bir kıymeti yo
Tükendi
Gelince Haber VerTarih içinde insana, İslam`ın hakikatini öğretip yaşatan mana yollarından birisi de "Halvetiyye tarikati" olmuştur. On iki hak yoldan biri olan Halvetiyye erkanı, Hz. Peygamber`in manasından zuhur edip Hazret-i Alî’ye intikâl eden Nur-ı Muhammedi sırrının varisi abid, aşık ve arif gönüllü müctehid ve müceddid azizlerin silsilesidir. Bu silsile Hz. Peygamber`den Hz. Ali`ye; Hasan-ı Basri`den İbrahim Zahid-i Gilani`ye ve ondan Ömer-i Halvetî`ye gelinceye kadar tevhid-i zat sırrını yaşayan ve temsil eden pirlerin -Cüneydiyye, Sühreverdiyye, Ebheriyye, Zahidiyye gibi- kendi isim ve lakabıyla anılarak gelmiştir. Bu isimlendirmelerin özde hiç bir kıymeti yoktur. İşin aslına bakarsanız zat postunda kim varsa devran onundur.
“Hazret-i Pir Şaban-ı Veli Kitabı” başlığıyla hazırladığımız bu eserde altı temel konu ele alınmaktadır. Girişte Halvetiyye`nin silsilesi kısaca verildikten sonra tarikatin teşekkül ve tekâmül safahatında en önemli isimlerden olan İbrahim Zahid-i Gilani`den Ömer-i Halvetî`ye, evradını tanzîm eden Yahya-yı Şirvani`den yine erkanın kemal devrine ulaşmasını sağlayan Pir-i sakaleyn Şaban-ı Veli’ye kadar gelen zat postları ele alınmıştır. Yine “Hz. Pir Şaban-ı Velî’nin Hayatı-Silsilesi- Erkanı" adlı bölümde Hz. Pir’in, günümüze kadar gelen silsilesi ve Şabaniyye ele alınmıştır. Elinizdeki eserde Şabani dervişanından İbrahim Has tarafından yazılan menakıpname ilk defa okuyucu ile buluşmaktadır. Silsileden gelen Ömer Fuadi`nin yazdığı menakıpnâmenin 18 ayrı yazmasından hareketle ve yepyeni bilgilerle yeniden hazırlandığını belirtelim. Yine Fuadî’nin kayıp mufassal menakıpnamesinin eserde ilk defa değerlendirildiği muştusunu da verelim. Eser Fuadî’nin "Türbename, Silsilename-i Halvetiyye"siyle, “Şabani/Halvetî Evradı” olan “Evrad-ı Settar”ın güzel bir yazması, çevirisi, meali ve okunuşuyla birlikte genişletilmiştir.
“Hazret-i Pir Şaban-ı Veli Kitabı” okuyucunun bu yüce erkâna içerden bakmasını sağlayacak yepyeni bilgilerle zevkini, aşkını ve irfanını arttıracaktır. Nihayet bu eser, yüce gönüllü mürşidimiz, pirimiz, sultanımız Şaban-ı Veli`nin tarihî ve irfani hayatını anlatan bir mukaddimedir. “Sonumuz önümüzden gürdür” vesselam.