HI·NT MUTFAGˆI
Gezginlerin bir bas¸ka gezegen olarak adlandırdıgˆı u¨lkedir Hindistan. I·c¸inde onlarca du¨nyayı barındıran topraklardır Hindistan.
Du¨nyanın bas¸lıca mutfaklarından Hint Mutfagˆı, gu¨n gec¸tikc¸e ilgiyi u¨zerine c¸ekmektedir. Bunun en o¨nemli nedenlerinden biri, Hindistan’ın baharat du¨nyası olması ve c¸ok sayıda baharat kullanmasıdır.
Baharat genel olarak yemeklere tat ve lezzet vermek ic¸in kullanılan bitki ya da kurutulmus¸ bitkiden imal edilen tozlara denir. Her bitkinin vu¨cutta bir etkisi vardır.
Hindistan yemeklerinde c¸ok o¨zel baharat karıs¸ımları kullanılır. Tu¨m du¨nyaca tanınmıs¸ mutfaklarda kullanılan bir baharat karıs¸ımı olan “Ko¨ri”nin Hindistan’dan du¨nyaya yay
Tükendi
Gelince Haber VerHİNT MUTFAĞI
Gezginlerin bir başka gezegen olarak adlandırdığı ülkedir Hindistan. İçinde onlarca dünyayı barındıran topraklardır Hindistan.
Dünyanın başlıca mutfaklarından Hint Mutfağı, gün geçtikçe ilgiyi üzerine çekmektedir. Bunun en önemli nedenlerinden biri, Hindistan’ın baharat dünyası olması ve çok sayıda baharat kullanmasıdır.
Baharat genel olarak yemeklere tat ve lezzet vermek için kullanılan bitki ya da kurutulmuş bitkiden imal edilen tozlara denir. Her bitkinin vücutta bir etkisi vardır.
Hindistan yemeklerinde çok özel baharat karışımları kullanılır. Tüm dünyaca tanınmış mutfaklarda kullanılan bir baharat karışımı olan “Köri”nin Hindistan’dan dünyaya yayılmasına rağmen, kesinleşmiş bir tarifi yoktur. Yine Hint mutfağında çok kullanılan Garam Masala da çok sayıda baharat karışımından oluşur.
Garam Masala; Hindistan, Pakistan, Nepal ve Bangladeş`te yemekte yaygın olarak kullanılan bir baharat karışımıdır. Karışımın içeriği değişebilir, ancak genellikle karabiber, kırmızı biber, kişniş, kimyon, kakule, tarçın, hindistan cevizi ve karanfilden oluşur.
Garam "sıcak" ve masala "baharat karışımı" anlamına gelen Hintçe kelimelerdir. Ayrıca Ayurveda alternatif tıbbında ‘Garam Masala`nın vücut ısısını artırdığına inanılır.
Hint yemeklerinin tadını tam kararında kullanılan baharatlar verir.
Hint Mutfağı yörelere göre çeşitlilik gösterir. Hindistan yarımadasında inanç dünyası da yemek çeşitlerinde etkili olmuştur. Hindular sığır etini, Elbette Müslümanlar da domuz etini tüketmezler, Budistler de vejeteryandır, yani hiç et tüketmezler. Keşmir`deki Brahmanlar ise domuz ve sığır hariç bütün etleri yerler.
Hint Mutfağı adeta bir vejeteryan mutfağıdır. Sebze ağırlıklıdır.
Hint Mutfağı, Hint yarımadasının adeta bir kıta olması nedeniyle (ülkenin yüzölçümü 3.287.000 km2) bölgelere göre yemek çeşitliliği farklılaşır. Kuzeybatı bölgesinin mutfağı yemek çeşitliliğiyle dikkat çeker. En çok bilinen yemeği kuzu etinden yapılan “Biryani”dir. Garam Masala da bölge de sıklıkla kullanılır. Yoğurt ise baharatlı içecekleri hazırlamakta kullanılır. Hindistan`ın güneybatı bölgesindeki Goa daha çok Portekiz etkisinde kalmıştır. Goa mutfağının klasik yemekleri `Vindalo` ve kıyıda olması nedeniyle deniz ürünleridir. Aslı bir Portekiz yemeğine dayanan Vindalo, Goa`nın meşhur körili yemeğidir.
Arap ve İran etkisi daha çok kuzey Hindistan`da görülür ve burada vejeteryan olmayan bir mutfak yaygındır. Kerala bölgesi yüzyıllardır yabancı etkisinde kalmıştır, burada daha çok balık ve et yenir.
Kitapta yer alan tarifler:
Çorbalar 9 tarif
Mezeler 25 tarif
Salatalar 8 tarif
Sebze yemekleri 27 tarif
Balık yemekleri 23 tarif
Et yemekleri 16 tarif
Yumurta ve Tavuk Yemekleri 21 tarif
Pilavlar-Makarnalar 8 tarif
Hamur İşleri 8 tarif
Tatlılar 13 tarif
İçecekler 9 tarif
Baharat Karışımları 5 tarif
Soslar 12 tarif
TOPLAM 184 TARİF