Horasan, tarihin eski dönemlerinden beri Kürtlerin yaşadığı bir bölge olagelmiştir. Ermeni tarihçi Sebeos’un aktarımıyla M.S. 6. yüzyıl kayıtlarında bu bölgede “Kordi” adıyla karşılaşmak, tarihî derinliği gözler önüne serer. Yine bu yüzyıldan başlayarak Kürdistan’dan Horasan`a yapılan göçertmeler ile Alevî, Şiî, Sünnî, Êzidî, Yarsanî Kürtlerin gönüllü ya da zorunlu göçleri açısından bakıldığında, bölgenin Kürt tarihi içindeki önemi açığa çıkar. Göçen ya da göçertilen toplulukların gidiş ve dönü
Tükendi
Gelince Haber VerCezayir`den Hindistan`a, Balkanlardan Ürdün`e, Dağlık Karabağ`dan Belucistan`a kadar yayılmış yüzlerce Kürt aşiretinin tarihine odaklanan bu kitap, hemen hemen her Kürt aile ve aşiretinin bir parçasının bulunduğu Horasan`ı ve orada yaşayan Kürtleri yüzlerce kaynak, harita, el yazması ve fotoğrafla ayrıntılı bir şekilde ele alıyor. Horasan`daki Şiî-Alevî Kürtlerin siyasî ve tarihî macerası, Osmanlı, Özbek, Rus, Türkmen, İran, Moğol, Afgan, hatta İngilizlerle savaşları, direnişleri, Kürdistan ve başka yerlerdeki bakiyeleri, yerleşimleri, toplumsal örgütlenmeleri, dinleri, dilleri, edebiyatları, yaşayışlarını ele alıyor.
Horasan Kürtleri Aramî, Latin ve Kiril alfabeleriyle yazılmış Almanca, Arapça, Farsça, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İsveççe, İtalyanca, Kürtçe (Kurmancca /Soranca /Zazaca), Rusça ve Türkçe (Azerice/TR Türkçesi) kaynaklar ile alan araştırmasına dayanan 784 sayfalık dev bir eser!