İcra ve iflas hukuku, Türk Hukuku’nun çok geniş, derin ve kompleks bir dalını oluşturmaktadır. Bu derinliği ve uygulama alanının genişliği nedeniyle, konuyu düzenleyen mevzuat hükümleri toplumsal ve hukuksal ihtiyaçlara göre zaman zaman da değişikliğe uğramaktadır. Bu değişiklikler, zaman zaman Yargıtay`ın uygulamalarına da yansımakta ve bu hukuk dalı dinamik hâlde varlığını sürdürmektedir.
İcra ve iflas hukukunun temel kaynağı, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’dur. Türk Borçlar Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu gibi temel kanunlar yakın dönemde yayımlanıp yür&u
Tükendi
Gelince Haber Verİcra ve iflas hukuku, Türk Hukuku’nun çok geniş, derin ve kompleks bir dalını oluşturmaktadır. Bu derinliği ve uygulama alanının genişliği nedeniyle, konuyu düzenleyen mevzuat hükümleri toplumsal ve hukuksal ihtiyaçlara göre zaman zaman da değişikliğe uğramaktadır. Bu değişiklikler, zaman zaman Yargıtay`ın uygulamalarına da yansımakta ve bu hukuk dalı dinamik hâlde varlığını sürdürmektedir.
İcra ve iflas hukukunun temel kaynağı, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’dur. Türk Borçlar Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu gibi temel kanunlar yakın dönemde yayımlanıp yürürlüğe girmesine rağmen, mevcut durumda yeni bir İcra ve İflas Kanunu henüz yürürlüğe konulamamıştır. Mevcut 2004 sayılı kanunda değişikliklere gidilmek suretiyle çözüm üretilmeye çalışılmıştır.
Elinizdeki bu çalışmada, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun tüm maddeleri tek tek ele alınarak bir şerh anlayışıyla açıklanmıştır. Esasen kitap kanun şerhi niteliğinde olmakla birlikte, kitaba “İcra ve İflas Hukuku” adını vermeyi daha uygun gördük.
Bu çalışma, tamamen uygulamaya yönelik bir el kitabı mantığıyla hazırlanmıştır. Kitabın bilimsellik iddiası bulunmamaktadır. Kanunun maddeleri açıklanırken, teorik tartışmalardan mümkün mertebe uzak durularak, maddenin uygulamasına ve konuya dair karar özetlerine yer verilmiştir. Kitabın açıklamaları karar özetleriyle harmanlanarak gerçekleştirilmiştir. Kararlar ham haliyle konulmamış, çok daha fazla karara yer vermek adına her bir karara birkaç cümlelik özetler yapılarak konulmuştur. Bu bakımdan, her bir sayfada yaklaşık 10-15 farklı karar özetine yer verme imkânı doğmuştur. Bu yöntem sonucunda, binlerce karar taranmış ve yaklaşık 4600 farklı karar özetine yer verilmiştir. Ayrıca, yer yer bu kararların başına birkaç anahtar kelime konulup koyulaştırılmıştır. Bu sayede okuyucunun ilgili sayfayı göz ucuyla tararken aradığı karara veya bilgiye daha kısa sürede ulaşması sağlanmış ve düz paragraf yığınları içerisinde kaybolmasının önüne geçilmiştir.