İcra ve İflas Kanunu`nun 277-284. maddeleri arasında düzenlenen tasarrufun iptali davası; borçlunun alacaklısını zarara uğratmak kastıyla, malvarlığından çıkarmış olduğu mal ve hakların veya bunların yerine geçen değerlerin, tasarruftan zarar gören alacaklının alacağını elde etmesi amacıyla dava açarak, tekrar borçlunun mal varlığına geçmesini sağlayan bir davadır.
Tasarrufun iptali davasının kendine özgü dava şartları vardır. Buna göre; alacaklının kesin veya geçici aciz vesikasına haiz olması, davacının gerçek bir alacağının olması, borçlu hakkında kesinleşmiş bir icra takibinin bulunması ve iptal konusu tasarrufun
Tükendi
Gelince Haber Verİcra ve İflas Kanunu`nun 277-284. maddeleri arasında düzenlenen tasarrufun iptali davası; borçlunun alacaklısını zarara uğratmak kastıyla, malvarlığından çıkarmış olduğu mal ve hakların veya bunların yerine geçen değerlerin, tasarruftan zarar gören alacaklının alacağını elde etmesi amacıyla dava açarak, tekrar borçlunun mal varlığına geçmesini sağlayan bir davadır.
Tasarrufun iptali davasının kendine özgü dava şartları vardır. Buna göre; alacaklının kesin veya geçici aciz vesikasına haiz olması, davacının gerçek bir alacağının olması, borçlu hakkında kesinleşmiş bir icra takibinin bulunması ve iptal konusu tasarrufun borcun doğumundan sonra yapılmış olması gerekir. Bir ivazsız tasarrufun iptal edilebilmesi için tasarrufun bu tarihten geriye doğru gidilmek suretiyle, haczin veya aciz belgesinin verilmesinin dayanağı olan alacaklardan ya da iflas hâlinde masaya kabul edilen alacaklardan en eskisinin, tesis edildiği tarihe kadarki geriye doğru olan dönem içinde yapılmış olması gerekir. Ancak bu süre, geriye doğru olan sürenin başlangıç tarihi olan haciz, aciz veya iflastan önceki iki yılı geçemez.
Eser; mesleğe yeni başlamış hukukçuların ihtiyaçları dikkate alınarak ve uygulamaya yönelik olarak hazırlanmış, hukukçuların konuyla ilgili emsal kararlara kolayca ulaşmaları amaçlanmıştır. İçtihat ağırlıklı eserde, konu hakkında Bölge Adliye Mahkemesi, Yargıtay ilgili daireleri ve Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından son yıllarda verilmiş kararlar taranarak emsal nitelikte olanlar kitaba alınmıştır.