Klasik İslam felsefesi geleneğinde Aristoteles`in İkinci Analitikler`i bağlamında gelişen bruhan çalışmaları, sadece bilimsel bilgiye ulaşmak için teorik bir çerçeve sunmakla kalmamış, aynı zamanda en temel ilkelerini metafizikten alan ve vardığı bilimsel sonuçları yine metafizikte sorgulayan bir bilim ve felsefe zihniyetinin de inşa edilmesini sağlamıştır. Bu bilim ve felsefe zihinyetini, İslam dünyasında 12. yüzyıldan sonra özellikle mantık biliminin diğer konularına ilgi duyan düşünce geleneği tarafından, Batı`da ise modern dönemlerde bilimsel faaliyeti metafizikten kesin çizgilerle ayrıan "pozitif" bilim anlayışı tarafından ihmal edimiş ve ne yazık ki bu ihmal günümüze kadar uzanmıştır.
Bu çalışma, Endülüsü ünlü filozof İbn Rüş
Tükendi
Gelince Haber VerKlasik İslam felsefesi geleneğinde Aristoteles`in İkinci Analitikler`i bağlamında gelişen bruhan çalışmaları, sadece bilimsel bilgiye ulaşmak için teorik bir çerçeve sunmakla kalmamış, aynı zamanda en temel ilkelerini metafizikten alan ve vardığı bilimsel sonuçları yine metafizikte sorgulayan bir bilim ve felsefe zihniyetinin de inşa edilmesini sağlamıştır. Bu bilim ve felsefe zihinyetini, İslam dünyasında 12. yüzyıldan sonra özellikle mantık biliminin diğer konularına ilgi duyan düşünce geleneği tarafından, Batı`da ise modern dönemlerde bilimsel faaliyeti metafizikten kesin çizgilerle ayrıan "pozitif" bilim anlayışı tarafından ihmal edimiş ve ne yazık ki bu ihmal günümüze kadar uzanmıştır.
Bu çalışma, Endülüsü ünlü filozof İbn Rüşd`ün, Aristoteles`in İkinci Analitikler`ine yazdığı Orta Şerh`ine (Telhisu`l Burhan) dair bir incelemenin ardından, eserin Arapça orjinali ve Türkçe tercümesini ihtiva etmektedir.