Menü
Hesabım
Sepetim

İnsancıl Aylık Kültür Sanat Dergisi Sayı: 354 Ocak 2020

Üretici Liste Fiyat
50,00
34,00
Yorum Yap
Listeye Ekle
8 Adet Stokta
Öne Çıkan Bilgiler

1-Nusret Karaca – Ben Haliç’in Çocuğuyum (Şiir)

2-Betül Çotuksöken – Felsefenin Gör Dediği: Felsefe Tarihi: Antropontolojik Okuma 43

Nemi Uygur`un antropontolojik nitelikli felsefi söylemini yine antropontolojik açıdan okumayı en iyi biçimde sağlayan kitaplarından biri İnsan Açısından Edebiyattır. İlk basımı 1969 yılında yapılan İnsan Açısından Edebiyat kurmaca metinle kurmaca olmayan metni karşılaştırarak kavramlara, sorulara ve sorunlara yönelir. Kitabın daha ilk sayfalarında Nemi Uygur yazar-metin-okur arasındaki ilişkiyi özneye özgü duruşu dikkate alarak belirgin kılmaya çalışır. Kitabın bir metin olarak tümüne yayılmış olan felsefi duruş, kurmaca metni kendisi kılanın ne ya da neler olduğuna ilişkindir.

5-Günova Se

İnsancıl Aylık Kültür Sanat Dergisi Sayı: 354 Ocak 2020 Hakkında Bilgiler
Türü : Diğer
Kapak : Ciltsiz
Sayfa Sayısı : 64
ISBN : 3990000028354
Basım Yılı : 2020
Kağıt Tipi : 2. Hamur

Tükendi

Gelince Haber Ver

1-Nusret Karaca – Ben Haliç’in Çocuğuyum (Şiir)

2-Betül Çotuksöken – Felsefenin Gör Dediği: Felsefe Tarihi: Antropontolojik Okuma 43

Nemi Uygur`un antropontolojik nitelikli felsefi söylemini yine antropontolojik açıdan okumayı en iyi biçimde sağlayan kitaplarından biri İnsan Açısından Edebiyattır. İlk basımı 1969 yılında yapılan İnsan Açısından Edebiyat kurmaca metinle kurmaca olmayan metni karşılaştırarak kavramlara, sorulara ve sorunlara yönelir. Kitabın daha ilk sayfalarında Nemi Uygur yazar-metin-okur arasındaki ilişkiyi özneye özgü duruşu dikkate alarak belirgin kılmaya çalışır. Kitabın bir metin olarak tümüne yayılmış olan felsefi duruş, kurmaca metni kendisi kılanın ne ya da neler olduğuna ilişkindir.

5-Günova Sepin – Hangi Zamanda (Şiir)

6-İnsancıl 30. Yıl Kutlamasında Adnan Özyalçıner’in Bildirisi

7-İnsancıl’a Mektup

8-Hasan Akarsu – “Kapital’in Mantığı”

Felsefeci, eleştirmen Cengiz Gündoğdu 1943 İstanbul doğumlu olup onlarca yapıtı vardır. Yeni yapıtı “Kapital’in Mantığı” ile “Maddeci Diyalektik Mantığa Giriş” yapmaktadır. Yazar altı bölümde, kapitalizmin genel görünümünü, Kapital’i anlamanın ilk koşulunu, diyalektik mantığı, işçi sınıfının konumunu, Hegel’deki diyalektiği ve maddeci diyalektiği inceler. Marks’ın Kapital’inin “az okunan, hiç anlaşılmayan” bir yapıt olduğunu belirtir.

10-Dilek Yılmaz – Büyük Serüven (Şiir)

11-M. Güner Demiray – “Suyu Arayan Adam”

Şevket Süreyya Aydemir tarihimizin akışı içinde sosyal olayların itişiyle kişilik kazanmış ve çağın getirdiği fırtınaların koşullarında pişmiş önemli düşünürdür. Her şeyden önce onun benliğindeki düşleri, vatanın, ulusun var olması ve çağdaşlaşması, dünyada sözü dinlenir bir düzeye ulaşarak, uygar uluslar arenasında saygın yerini alma amacını taşır. Sömürgecilik ve emperyalizme karşı adil bir dünyayı savunur, sosyalizme yaslanır, komünist hareketler içinde yer alır.

16-Süleyman Berç Hacil – Baba (Şiir)

17-Berrin Taş – Gelecek Aydınlık Yolcusu Olmaktır

Seçkin Zengin bir soru sordu. Geleceğe mektup yazar mısınız. Bir an düşündüm. Ben geleceğe ne hakla mektup yazacaktım. Bu biraz da kibirli bir tutum olmaz mıydı. Gelecek belirsiz bir kavram. Öyle bir dönemde yaşıyoruz ki yarının ne olacağını bile kestiremiyoruz.

19-Osman Akyol – Yalnızlığım ve Ben (Şiir)

20-Basından

22-Hasan Çapik – Sır olmaktır aşkın sırrı (Şiir)

23-Hüray Kılıç – Gülay Yeşilipek’le “Sosyolojik Bakış” Kitabı Üzerine Söyleşi

25-Hasan Akarsu – Önümüz Kış (Şiir)

26-Asım Öztürk – Sınırsızlığın Zamanıdır Şiir

Düşünebildiğimiz andan başlayarak, düşüncenin oluştuğu günden bu yana sürekli anlamlar, anlamlardan kavramlar, kavramlardan tümceler kurup; yaşamı daha ayrıntılı değerlendirmeye başlamışız. Bugün anladığımız ve değerlendirdiğimiz bağlamda olmasa da, o günün ilkelliği içinde düşünce dizgemizin içinden akıp gidenleri bir yerlere (kayalara) kaydetmenin sorunsallarını hep yaşamışız.

29-Yusuf Çotuksöken – Özsözler Günlüğü (2)

30-Kasım

Birikiminin yetersizliği, deneyimsizlik, danışma alışkanlığı olmayışı, anlamsız kibir ve gurur, gereksiz inatçılık gibi eksikliklerden dolayı uğradığınız başarısızlıklara kendi dışınızda gerekçe aramayın; sorumluluğu kendi dışınızdaki kişi ve kurumlara yükleme saçmalığını bırakmanız, sizi ve çevrenizdekileri çok rahatlatacaktır. Aynayı, her zaman kendi dışınıza değil, zaman zaman kendi içinize de döndürmeniz yarar sağlayacaktır.

32-Nurbanu Kablan – Eski Otel Odası (Şiir)

33-Berrin Taş – Hep Yolda

15-Kasım 2019

Dün 30. yılımızı kutladık...

Salon doluydu. İnsancıl’ın ilk yıllarında yanımızda olanlar 30. Yılı kutladığımız gün de bizi yalnız bırakmadılar. Betül-Yusuf Çotuksöken, Sibel Özbudun-Temel Demirer, Coşkun Özdemir, Adnan Özyalçıner, İzzettin Önder ordaydılar. Ayla Akbal da gelmişti. Salonda Emin Karaca’yla Hasan Uğur Taşçı’yı da gördüm. İlk arada yerimden kalktım, arkamı döndüm. Salona doğru baktım. İki yeğenimle kızkardeşimi gördüm. Kardeşim duygusallaşmış, gözleri nemlenmişti. Sarıldık, kucaklaştık. Çok sevindim.

37-Cemal Karsavran – Şafak Vakti (Şiir)

38-Özden Özütemiz – Barış Acar’la “Bitmeyen Tanzimat” Kitabı Üzerine Söyleşi

44-Korkut Köseoğlu – Kapital’in Mantığı

K. Marx’ın Kapital’i okunması zor kitaptır. Birçok kişi okumaya başlayıp kısa sürede bırakmıştır. Bırakmayanların büyük bölümü okumuştur, anlamamıştır. Okurun birikim eksikliği bunda etkilidir. Birikim eksikliği yalnızca yeterince okumamış olmaktan değil, aynı zamanda anlama, akıl yürütme biçiminde geleneksel mantıkla algıladığımız içindir.

45-Sadife İlen – Anıtlık Çınarın Kızı (Öykü)

Gecenin sessizliğini bozmadan salona geçti. Balkon penceresinin önündeki çiçekler, ışığın yanmasıyla irkildiler. Öykü kitabını fiskos masaya koydu. Cam kıyısındaki koltuğa yaslanıp pencereden dışarıya baktı. Az uzaktaki beş katlı huzurevi, küçük ormanlık alana sırtını dayamıştı.

Ağaçlar, yaprakları arasına tünemiş kuşları uyandırmak istemezcesine kıpırtısızdı. Yüz kulaç ötedeki gemilerin solgun ışıkları, denizden karaya doğru uzanıyordu. Gökyüzü, yıldızlarını uzaklara taşımıştı. Uçsuz bucaksız sessizliği, iki ayrı sürü halinde dolaşan köpeklerin havlamaları bozdu.

52-Mürşide Uysal – Yirmi dört Ekim ikibinondukuz perşembe

Güzel duyumsamalarını şiirlerle bize ulaştıran Nuray Gök Aksamaz’ın şiir gecesinde, şiir etkinliğinin sunumunu yaparken çok heyecanlandım. Not aldığım tümceleri okurken heyecanımdan kendi sesimi duyamadım. Ben şiir okurken heyecanlandığım için sesimin titreyişini zorlukla bastırırken bir de sunum yapmak, özel bir yaşanmışlık oldu benim için.

54-Dursun Yiğit – Şiir Gündemi Yazarın Yaşamı

Sennur Sezer ilköğretime Eskişehir’de başlamış daha sonra İstanbul’da tamamlamıştır. Büyük Gazete’de muhabirlik, yazarlık yapmış, Varlık dergisinde çalışmıştır. Cumhuriyet, Vatan gazetelerinde sanatla ilgili yazılar yazarken TRT’de radyo oyunları, 1975’te Arkın Yayınevinin ansiklopedisinde redaktör, metin yazarlığı yaptı.

58-Cengiz Gündoğdu – Yıldız Güncesi

13 Kasım Çarşamba

Hasan Ali Toptaş’ın Beni Kör Kuyularda adlı romanı... daha ilk tümcelerde, nesnelere dayanmayan retorik bir roman olduğunun belli etti.

Şu tümceye bakın, “elindeki sefer tasını duvarın dibine bırakıp odaya girdi hemen; ak topuklu tazecik bir rüzgarda, koştu, aynanın karşısına geçti.”

Saçlarını taramaya başlayan Güldiyar, “ak topuklu tazecik bir rüzgar’ oluyor.

Bu, nesnesi olmayan “ak topuklu rüzgar’

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.