S¸erif el-Murtaza (436/1044), S¸ii-I·mamiyye du¨s¸u¨ncesinin 14. asır imamet düşüncesinde do¨nu¨s¸u¨m ve degˆis¸im su¨recinde en o¨nemli katkıyı sagˆlayan S¸ii alimlerden biri olarak go¨ru¨lmektedir. O, hocası S¸eyh Mu¨fi^d (413/1022-23)’din rasyonel du¨s¸u¨ncesini su¨rdu¨rmu¨s¸ ve onu daha ileri noktalara tas¸ımıs¸tır. Bazı aras¸tırmalar onun, Mu¨fid’ten daha ileri bir du¨zeyde akla o¨nem verdigˆi ve Mu’tezile’den etkilendigˆi yo¨nu¨nde kanaatler belirtmekle birlikte, bu konuda u¨zerinde mu¨stakil bir c¸alıs¸ma yapıldıgˆına rastlamadık. Bu çalışma onun go¨ru¨s¸lerini kendi eserlerinden tespit ederek Mu’tezile ile kars¸ılas¸tırmak suretiyle bu kanaatleri tahkik etme imkanı bulacagˆınız bir çalışma.
S¸erif el-Murtaza^’nın tek bas¸ın
Tükendi
Gelince Haber VerŞerif el-Murtaza (436/1044), Şii-İmamiyye düşüncesinin 14. asır imamet düşüncesinde dönüşüm ve değişim sürecinde en önemli katkıyı sağlayan Şii alimlerden biri olarak görülmektedir. O, hocası Şeyh Müfîd (413/1022-23)’din rasyonel düşüncesini sürdürmüş ve onu daha ileri noktalara taşımıştır. Bazı araştırmalar onun, Müfid’ten daha ileri bir düzeyde akla önem verdiği ve Mu’tezile’den etkilendiği yönünde kanaatler belirtmekle birlikte, bu konuda üzerinde müstakil bir çalışma yapıldığına rastlamadık. Bu çalışma onun görüşlerini kendi eserlerinden tespit ederek Mu’tezile ile karşılaştırmak suretiyle bu kanaatleri tahkik etme imkanı bulacağınız bir çalışma.
Şerif el-Murtazâ’nın tek başına Şii düşünceyi tümüyle temsil ettiğini söylemek doğru olmaz. Fakat onun Şia içindeki yeri ve etkisi dikkate alındığında, görüşleri üzerinde yaptığımız bu çalışmanın Şia-Mu’tezile etkilemişimi konusunda belli ölçüde bir fikir vereceğini sanıyoruz.