Bir hak ve değerin başka bir kimsenin malvarlığına katılmasında esas olan, bu tasarrufun hukuken geçerli bir sebebe dayanmasıdır. Hukuk sistemleri hukukî bir dayanaktan yoksun malvarlığı kaymalarını onaylamaz ve koruma altına almaz. Hukuk sistemlerinde uğranılan bu tarz kayıpların telafi edilmesine yönelik çeşitli düzenlemeler yapıla gelmiştir. Bunlardan biri de sebepsiz zenginleşme kurumudur.
Özgün bir hukuk sistemi olan Islam hukuku, sebepsiz zenginleşme yoluyla elde edilen mal k
Tükendi
Gelince Haber VerBir hak ve değerin başka bir kimsenin malvarlığına katılmasında esas olan, bu tasarrufun hukuken geçerli bir sebebe dayanmasıdır. Hukuk sistemleri hukukî bir dayanaktan yoksun malvarlığı kaymalarını onaylamaz ve koruma altına almaz. Hukuk sistemlerinde uğranılan bu tarz kayıpların telafi edilmesine yönelik çeşitli düzenlemeler yapıla gelmiştir. Bunlardan biri de sebepsiz zenginleşme kurumudur.
Özgün bir hukuk sistemi olan Islam hukuku, sebepsiz zenginleşme yoluyla elde edilen mal kazanımları ve kayıplarını acaba nasıl görmektedir? Islâm, haksız yolla malvarlıkları arasında bozulan dengenin düzeltilmesini sağlamak için bir kurum önermekte midir? Bu tasarrufların hukuki sonuçlar nelerdir? Islâm hukuku içerisinde konu ile ilgili bir nazariye geliştirilmiş midir? Konuyu farklı boyutları ile ortaya koyan bu sorular elinizdeki kitapta cevabını bulmaktadır. Islam hukuk araştırmalarının bir konusu olan sebepsiz zenginleşme toplumun farklı kesimlerinde de canlı bir tartışma ve ilgi alanı olduğundan kitap onlara da yol gösterecektir.