I·slam iktisadı adı altında yapılan c¸alıs¸maların geldigˆi nokta sadece u¨lkemizde degˆil, du¨nyanın birc¸ok yerinde temelinden uzaklas¸mıs¸ bir s¸ekilde gerc¸ekles¸mektedir. 1970’li yıllardan bugu¨ne kadar uzanan I·slam iktisadı c¸alıs¸maları, gu¨n gec¸tikc¸e mevcut iktisadi sisteme eklemlenmis¸ ve sadece finansal is¸lemlerden ibaret kalarak bu¨yu¨k bir o¨lc¸u¨de sınırlandırılmıs¸tır. Oysa *I·slam iktisadı* kavramsallas¸tırılması, esasında alternatif bir iktisadi sistemi c¸agˆrıs¸tırması gereken bir terim olmayı hak etmektedir. Ancak reel ekonomik hayat ic¸erisinde uygulanan finansal ve ticari is¸lemler nihayetinde layık oldugˆu konumdan gu¨n gec¸tikc¸e uzaklas¸makta ve I·slami^ finans arac¸larının yaygınlas¸masıyla birlikte iktisadi t
Tükendi
Gelince Haber Verİslam iktisadı adı altında yapılan çalışmaların geldiği nokta sadece ülkemizde değil, dünyanın birçok yerinde temelinden uzaklaşmış bir şekilde gerçekleşmektedir. 1970’li yıllardan bugüne kadar uzanan İslam iktisadı çalışmaları, gün geçtikçe mevcut iktisadi sisteme eklemlenmiş ve sadece finansal işlemlerden ibaret kalarak büyük bir ölçüde sınırlandırılmıştır. Oysa *İslam iktisadı* kavramsallaştırılması, esasında alternatif bir iktisadi sistemi çağrıştırması gereken bir terim olmayı hak etmektedir. Ancak reel ekonomik hayat içerisinde uygulanan finansal ve ticari işlemler nihayetinde layık olduğu konumdan gün geçtikçe uzaklaşmakta ve İslamî finans araçlarının yaygınlaşmasıyla birlikte iktisadi teoriye sağlanabilecek katkıları da göz ardı edilmektedir. Tüm bu gelişmelere rağmen, Müslüman iktisatçılar farklı kavramsallaştırmalarla bu konu hakkında değerli çalışmalarını sürdürmektedir.
Kitap, İslam iktisadı tatışmalarının tarihsel seyrini ve kavram dünyamızdaki güncel etkilerini bütünsel bir bakış açısıyla ele almak maksadıyla düzenlenen *İslam İktisadı Atölyesi-I: Temel Kavramlar ve Fikirler* atölyesinde tartışmaya açılan tebliğlerden oluşmaktadır. Farklı yazarların kavramsal, fikri ve metodolojik açılardan İslam iktisadı tartışmalarını çok boyutlu olarak ele aldıkları bu kitap, geleneksel düşünce mirasımız ile birlikte günümüz toplumsal-ekonomik meselelerine sağlam bir temel kurabilmek amacıyla bir araya getirilmiştir. Kitabın İslam iktisadı çalışmalarına esaslı bir zemin teşkil edecek bir başvuru kitabı olması hedeflenmektedir.