İslam Medeniyetinde Vakıf
Tükendi
Gelince Haber VerBu çalışmada ilk olarak İslâm dininde vakfın kaynağına kısaca değinilerek bu konudaki görüşler özetlenmiştir. Daha sonra Hz. Peygamber’in (sav.) uygulamalarına hadîs kitapları ve İslâm tarihi kaynakları ışığında değinilmiştir. Dört halifenin kurduğu vakıflara aynı kaynaklarda beslenilerek örnekler verilerek değinilmiş ve tüm bu konular kitabın giriş kısmında anlatılmıştır.
Kitabın ikinci bölümünde İslâm tarihinde Dört Halife’den sonra iktidara gelen ve birçok müessesenin kuruluşuna zemin hazırlayan Emevîler dönemindeki vakıf çalışmalarına değinilmiştir.
Eserin ikinci bölümü, Türk-İslâm Tarihi olarak adlandırılan ve Türklerin İslâmiyet’i kabul etmeleriyle başlayarak Osmanlı dönemine kadar süren dönemdeki vakıf uygulamalarını incelemektedir.
Eserin son bölümünde ise vakıfların kuruluş senedi olan “vakfiye” konusu incelenmiştir. Bu bölümde vakfiyenin tarihçesi okuyucuya aktarılmış, ilk dönemlere ait vakfiye metinlerine ve vakfiyelerin içeriklerine değinilmiş ve vakfiyelere göre vakıfların yürüttüğü hizmetler örneklerle açıklanmıştır.