İstanbul’un kent tarihinde birkaç önemli kırılma noktası var. Tanpınar, 20. yüzyıl başındaki kırılma için şu değerlendirmeyi yapar: “1908 ile 1923 arasındaki on beş yılda o eski hüviyetinden tamamıyla çıktı. Meşrutiyet inkılâbı, üç büyük muharebe, birbiri üstüne bir yığın küçük, büyük yangın, malî buhranlar, imparatorluğun tasfiyesi, yüzyıldır eşiğinde başımızı kaşıyarak durduğumuz bir medeniyeti nihayet 1923’te olduğu gibi kabullenmemiz onun eski hüviyetini tamamıyla giderdi.”
Bu köklü değişimi 1950’lerin köyden kente göç olgusu izledi. Bugün ise İstanb
Tükendi
Gelince Haber Verİstanbul’un kent tarihinde birkaç önemli kırılma noktası var. Tanpınar, 20. yüzyıl başındaki kırılma için şu değerlendirmeyi yapar: “1908 ile 1923 arasındaki on beş yılda o eski hüviyetinden tamamıyla çıktı. Meşrutiyet inkılâbı, üç büyük muharebe, birbiri üstüne bir yığın küçük, büyük yangın, malî buhranlar, imparatorluğun tasfiyesi, yüzyıldır eşiğinde başımızı kaşıyarak durduğumuz bir medeniyeti nihayet 1923’te olduğu gibi kabullenmemiz onun eski hüviyetini tamamıyla giderdi.”
Bu köklü değişimi 1950’lerin köyden kente göç olgusu izledi. Bugün ise İstanbul, kendi tarihsel kimliğiyle çatışan bir dönüşüm süreci içinde.
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, bu süreci dikkatle izliyor. İstanbul kent kimliği üzerine yoğunlaştırdığı çalışmalarını, sergiler, konferanslar ve yayınlarıyla sürdürüyor.
İstanbul Araştırmaları Yıllığı’nın bu son sayısında da kentin tarihsel kimliği üzerinde derinlikli çalışmalar yer almakta.