Yıllar içinde İstanbul’daki İngiliz okullarının geçmişi üzerine çok değişik bilgilerin kullanıldığını görüyoruz. Konu hakkında bilgi sahibi olabilecek kişilerin giderek azalması, ileride doğru ve ayrıntılı bir başvuru kaynağına ihtiyaç olacağı konusundaki genel kanıyı doğurdu.
Önce erişilebilen tüm eski öğrencilerden okullarla ilgili ellerinde bulunan belgeler veya kopyaları temin edilmeye çalışıldı. Hayretle görüldü ki çok az arkadaşımızda, 1954 yılı ve sonrasında çıkarılan *Year Book*lar dışında fazla kaynak yoktu. Aramızdan ayrılan eski mezunların çocuklarında da hemen hemen hiçbir belge bulunamadı. Ebeveynlerinin bıraktığı *kâğıtlar* ya bir yangında yok olmuş veya taşınırken kaybolmuştu. Bazıları da bu *kâğıtlar* işe yaramaz di
Tükendi
Gelince Haber VerYıllar içinde İstanbul’daki İngiliz okullarının geçmişi üzerine çok değişik bilgilerin kullanıldığını görüyoruz. Konu hakkında bilgi sahibi olabilecek kişilerin giderek azalması, ileride doğru ve ayrıntılı bir başvuru kaynağına ihtiyaç olacağı konusundaki genel kanıyı doğurdu.
Önce erişilebilen tüm eski öğrencilerden okullarla ilgili ellerinde bulunan belgeler veya kopyaları temin edilmeye çalışıldı. Hayretle görüldü ki çok az arkadaşımızda, 1954 yılı ve sonrasında çıkarılan “Year Book”lar dışında fazla kaynak yoktu. Aramızdan ayrılan eski mezunların çocuklarında da hemen hemen hiçbir belge bulunamadı. Ebeveynlerinin bıraktığı “kâğıtlar” ya bir yangında yok olmuş veya taşınırken kaybolmuştu. Bazıları da bu “kâğıtlar” işe yaramaz diyerek çöpe atmışlardı.
Kitabımızda bir dizi kavram; Türkçe karşılıkları alındığında anlamı zayıflatacağı veya yanlış anlaşılabileceği düşüncesiyle İngilizce olarak yazıldı; benzer şekilde, alıntı metinler de Türkçeye çevrildi fakat tam anlamın İngilizce verildiği metinler orijinal lisanıyla alındı.
Kitabın sonunda verilen ekli listeden de anlaşılacağı gibi Okulun EHSB - EHS ve NAL dönemlerinde yayınlanan tüm Year Book ve Yıllık’lar dikkatle incelenmiştir. Ayrıca, 1700 sayfalık Foreign Office & Commonwealth belgesi de incelenerek bu kitapta kullanılmıştır.
EHSB tarihinin incelenmesi ve yazılması amacıyla başlanan çalışma doğal seyrini izleyerek English High School for Girls ve devamı olan Beyoğlu Anadolu Lisesi oluşumunun da araştırılmasını gerektirmiştir. Sonuç olarak kitabımız İstanbul İngiliz Okulları Tarihi özelliğine sahip olmuştur.
Ancak EHSG ve BAL kütüphane ve arşivinde gerekli çalışmayı yapmak için başvurduğumuz Okul İdaresi bu konuda Beyoğlu Milli Eğitim Müdürlüğü’nün izninin gerektiğini ileri sürmüş, Beyoğlu Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yaptığımız başvuru da Beyoğlu Kaymakamı tarafından reddedilmiştir. Dolayısıyla EHSG ve BAL konusunda geniş kapsamlı bir çalışma yapılamamış, ancak eski Müdür, öğretmen ve öğrencilerden erişebildiklerimizden edinilen bilgi ve belgelerle yetinilmiştir.
Çalışmalarımız sonunda EHSB, EHS, EHSG, NAL ve BAL okullarında öğrenim görmüş ve mezun olmuş 8.610 öğrencinin adı ve okuldan ayrıldıkları veya mezun oldukları yıllar hakkında bilgi veren bir mini DVD kitapla birlikte sunulmaktadır.