İlhan Başgöz 1921 yılında, Gemerek’te arpalar biçilirken doğdu. Babası Gemerek İlkokulu öğretmeni Hasan Efendi, annesi Cadoğlu Türkmenlerinden Zeycan Hanım’dır. İlkokulu dördüncü sınıfa kadar Gemerek’te okuduktan sonra aile Sivas’a göçtü. Başgöz ortaokulu ve liseyi Sivas’ta okudu. 1940 yılında olgunluk imtihanını geçen tek öğrenci oldu. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde okudu, fakülteyi 1944 yılında bitirdi. Prof. Pertev Naili Boratav’ın yanında halk edebiyatı doktorası yaptı. 1960 yılında Ford Vakfı’nın bir bursu ile Amerika’ya gitti. İlkin Kaliforniya Üniversitesi’nde, 1965’ten sonra da Indiana Üniversitesi’nde profesörlük yaptı. Amerikan Folklor Cemiyeti’ne şeref üyesi seçildi. 1997 yılında Prof. Emeritüs olarak Indiana Üniversitesi
Tükendi
Gelince Haber Verİlhan Başgöz 1921 yılında, Gemerek’te arpalar biçilirken doğdu. Babası Gemerek İlkokulu öğretmeni Hasan Efendi, annesi Cadoğlu Türkmenlerinden Zeycan Hanım’dır. İlkokulu dördüncü sınıfa kadar Gemerek’te okuduktan sonra aile Sivas’a göçtü. Başgöz ortaokulu ve liseyi Sivas’ta okudu. 1940 yılında olgunluk imtihanını geçen tek öğrenci oldu. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde okudu, fakülteyi 1944 yılında bitirdi. Prof. Pertev Naili Boratav’ın yanında halk edebiyatı doktorası yaptı. 1960 yılında Ford Vakfı’nın bir bursu ile Amerika’ya gitti. İlkin Kaliforniya Üniversitesi’nde, 1965’ten sonra da Indiana Üniversitesi’nde profesörlük yaptı. Amerikan Folklor Cemiyeti’ne şeref üyesi seçildi. 1997 yılında Prof. Emeritüs olarak Indiana Üniversitesi’nden emekli oldu. Memleketine döndü. 3 yıl Bilkent Üniversitesi’nde, 7 yıl Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde ders verdi. Şimdi yılda bir sömestir Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde ders vermektedir.
İlhan Başgöz, Türkçe, İngilizce, Fransızca onlarca kitap ve makale yayınlamıştır. Türkiye Bilimler Akademisi’nin onur üyesidir. Türk folkloru alanında hem yurtiçinde, hem yurtdışında büyük bir otorite olarak kabul edilir.
İlk baskısı 1956 yılında, ikinci baskısı 1966 yılında yapılan kitabın genişletilmiş son baskısında daha evvel yayınlanmamış şiirler ve doğaya dönüş gibi yeni bir temalar alıyor.