CEM ERDEVECİLER’İN ŞİİRİ ÜZERİNE
Cem Erdeveciler metinlerde olan kavramsal anlatım biçimini aşarak, görünen dünya dışında çağrıştıran ve okuru anlamın içerisine çeken bir alan yaratıyor şiirde. Duygular ve günlük kabuller üzerinden değil, hayatın, hatta toplumun dün bugün sürekliliğinde var olan sorunsallarının merkezinde ki bir aydın aklı ile yazıyor.
Bu yönüyle şiirin poetik alanındaki biçim öz tartışmasında öze daha yakın duruyor. Tabii ki biçim konusunda kolaycılığa kaçmadan. Bir dönem Türk Şiirinde popüler olan, gün&
Tükendi
Gelince Haber VerCEM ERDEVECİLER’İN ŞİİRİ ÜZERİNE
Cem Erdeveciler metinlerde olan kavramsal anlatım biçimini aşarak, görünen dünya dışında çağrıştıran ve okuru anlamın içerisine çeken bir alan yaratıyor şiirde. Duygular ve günlük kabuller üzerinden değil, hayatın, hatta toplumun dün bugün sürekliliğinde var olan sorunsallarının merkezinde ki bir aydın aklı ile yazıyor.
Bu yönüyle şiirin poetik alanındaki biçim öz tartışmasında öze daha yakın duruyor. Tabii ki biçim konusunda kolaycılığa kaçmadan. Bir dönem Türk Şiirinde popüler olan, günümüzde sönümlenen toplumcu gerçekçi alanı terk etmiyor. Bunu yapmasında ki önemli etken, evrensel sorumluluğu bilinçle kavramasıdır.
İnsan olmanın diğer hallerine de kayıtsız kalmayarak arkadaşlığa, sevgi ve aşka göndermeler yapan sağlam ve naif şiirleri de okurun duygu dü-nyasına sunuyor. Yaptığı öznel bir alana kayıyor algısı oluşturmuyor şiirinde. Bunu daha çok bir edebiyatçının okurla söyleşmesi gibi gerçekleştiriyor.
Erdeveciler şiirde dile oldukça hakim. Günlük bilginin taşıyıcı olan dil üzerinden, çok çağrışımlı yeni bir öznel anlatım oluşturuyor.
Şiirini oluşturduğu bu alanı, imgeler ve metaforlarla uyumlandırmayı başarıyor.
Böylece kendine özgü şiiri kurabiliyor. Şiirini aşa-malı olarak okuduğumuzda birbirinin devamı ve tamamlayıcısı olan bütünselliğe sahip bir şiir külli-yatı çıkıyor karşımıza. Bu da bize “artık” Cem Erdeveciler diye bir edebiyat insanının olduğunu söylüyor.
Aslında o büyük kelimelerle kurulmuş şiir ku-lelerinden uzak duran, şiir çarşısında ekmeğini alın teriyle kazanan bir usta.
İ. Ekrem Keleşoğlu
Şairin, daha genel anlamda sanatçının ev-rensel ve enternasyonal misyonu; toplumcu-gerçekçi ve muhalif olmasıdır. Devrimci sanatçı; toplumun özgürlüğü için, yaşamı daha adil, eşit ve yaşanabilir kılmak adına, kalemini emekçi halkın ve halkların sınıfsal çıkarları doğrultusunda onurluca ve korkusuzca kullanan kişidir. Cem Erdeveciler yoldaşımla bu doğrultuda, aynı çizgide yazın ve edebiyat yaşa-mına katkı sunuyor olmaktan onur duyuyorum. Yolu açık, başarıları daim olsun.
Ahmet KARBEŞ
Şair arkadaşım Cem Erdeveciler şiirlerini okuyan kendi dünyasında soluksuz yolculuğa çıkar. Malzemesi yaşadığı coğrafyanın ve dünyanın dönen çarklarında canlı ve cansız materyalleri süzgecinden geçirerek, toplumcu, gerçekçi, devrimci anlayışıyla yorumlar.
Şiirinde yazı malzemesi zengindir. Önemli olan o malzemeyi yerinde kullanabilmektir. Malzemenin doğru yerde kullanıldığını Cem Erdeveciler’in şiirinde bulmak mümkündür.
Hüseyin Habip Taşkın
Emek yanlısı şair Cem Erdeveciler ile kardeş torunlarıyız. Zekâsı ile duyarlılığı daha çocukken dikkatimi çekmişti. Verimli yaşayışını sevinç ve saygı ile karşılıyorum. Nice şiirlere, sevgili Cem
Tarık GÜNERSEL
Zaman değişse de, bazı gerçeklerin değişmediğini gün yüzüne seriyor Cem Erdeveciler şiiri. Yoksulluk, yolsuzluk, haksızlık, çaresizlik karşısında dimdik durma çabasını da koruyor bir yandan. Bu duruşta, şiirin kırılgan yanlarından, en ince sesinden yararlanmayı da ihmal etmiyor.
Yağmura tutuluyor dizeleri kimi zaman, kimi zaman sesini bileyliyor ince ince. Yolunu arayan bir ırmaksa şiir, dilerim ayağına taş değmesin dizelerinin.
Oya Gündüz AKSU
Cem Erdeveciler’i Toplumcu Gerçekçi şiiri ile tanıdık. Son dönem şiirlerinde tarz değişikliği görülüyor. Değişen sadece tarzı ama fikren ve sosyalist bakışı hiç değişmedi. İşçi sınıfının, yoksulların, eğitimsizliği, ezilmesi, süregelen eşitsizlik ve toplumsal baskı şiirlerinde görülüyor. Tüm bu toplumcu savunuma önceki şiirlerinde az görülen uyak, mecaz, imge, ritim, uyum ve şiirsel bütünlük, toplumcu şiir unsurları göz ardı edilmeden şiirine işlenmiştir. Gövdeli bir şiir yerine çok uzun olmayan bir tarzı benimsemiştir. Şiirin bölümleri de uzun olmayan dizeler ve genelde birkaç dizeden oluşmakta. Anlam bütünlüğüne önem verilmiş. Yormayan, akıcı ve anlamlı şiirleri ile öne çıkan dostumu kutluyorum.
Mehmet BARDAKÇI