KARŞILAŞTIRMALI AFET YÖNETİMİ
Aslan Mehmet Coşkun
Afet yönetimi çok paydaşlı ve multidisipliner bir yönetim sürecidir. Afetlerin yıkıcı etkileriyle başedebilmek amacıyla ülkeler farklı afet yönetim modelleri kullanmaktadır. Türkiye gibi afet riski yüksek bir ülke ile görece daha düşük afet potansiyeli bulunan Fransa gibi bir ülkeye göre tedbirler ve uygulamalar daha kapsamlı olabilmektedir.Türkiye’de temel olarak afet yönetimi dört aşamada ele alınırken Fransa’da önleme ve müdahale olmak üzere iki aşamalı bir afet yönetim modeli kabul edilmiştir. Küresel düzeyde afetl
Tükendi
Gelince Haber VerKARŞILAŞTIRMALI AFET YÖNETİMİ
Aslan Mehmet Coşkun
Afet yönetimi çok paydaşlı ve multidisipliner bir yönetim sürecidir. Afetlerin yıkıcı etkileriyle başedebilmek amacıyla ülkeler farklı afet yönetim modelleri kullanmaktadır. Türkiye gibi afet riski yüksek bir ülke ile görece daha düşük afet potansiyeli bulunan Fransa gibi bir ülkeye göre tedbirler ve uygulamalar daha kapsamlı olabilmektedir.Türkiye’de temel olarak afet yönetimi dört aşamada ele alınırken Fransa’da önleme ve müdahale olmak üzere iki aşamalı bir afet yönetim modeli kabul edilmiştir. Küresel düzeyde afetler sebebiyle her yıl artan seviyede sosyal ve ekonomik kayıplar yaşanmaktadır. Elbette bu artışta ülkelerin gelişmişlik düzeyi ile paralel olarak artan dirençliliği önemli bir faktördür. Böyle kapsayıcı bir yapıda başarılı bir afet yönetimi için bütün paydaşların önemli rol ve sorumluluğu bulunmaktadır.
Afetselliğin çok yüksek olduğu Türkiye’de jandarma gibi birçok kurum ve kuruluşpaydaşlarla birlikte afet yönetiminde önemli görevler üstlenmektedir.Fransa’dan örnek alınarak kurulan Türk Jandarmasının bu alandaki gelişiminin Fransız Jandarması ile karşılaştırılarak sunulması oldukça ilgi çekicidir. Bu karşılaştırma yapılırken iki ülkenin afet yönetim sistemleri de daha iyi anlaşılabilmektedir.Böylelikle hem yönetim sistemi hemde kurumsal düzeyde farklılıklar ve iyi uygulamalar keşfedilebilir. Söz konusu incelemenin sonucunda afet yönetimi ekseninde jandarmanın karşılaştırması yapılarakhem afet yönetiminin geleceğine hem de her iki ülke jandarmasının geliştirilebilir yönlerine önemli katkı sağlanacağı düşünülmektedir.Bunun yanında afet yönetimi ve jandarmanın kesişim noktalarının sunulduğu bu eser okuyucuya farklı bir bakış sunacaktır.
Coşkun, A. M. (2024)Karşılaştırmalı Afet Yönetimi, Ankara: TİAV Yayınları.