Türk kültür tarihinde tasavvufun bilhassa bu düşünce sistemine bağlı şahsiyetlerin ayrı bir yeri ve önemi vardır. Bugüne kadar Anadolu’da pek çok sûfî-şâirin yetiştiği bilinen bir gerçektir. Ancak bu şahsiyetlerden birçoğu zaman içerisinde unutulup gitmiştir.
Bizlere burada düşen görev, kültür ve medeniyetimiz üzerinde derin izler bırakan ve tarihin derinliklerinde unutulmaya yüz tutmuş bu mümtâz şahsiyetlerin hayatlarını, eserlerini ve düşüncelerini gün ışığına çıkarmak, ilim dünyasının istifâdesine sunmaktır. Keşanlı Süleymân Zâtî Efendi (v. 1175/
Tükendi
Gelince Haber VerTürk kültür tarihinde tasavvufun bilhassa bu düşünce sistemine bağlı şahsiyetlerin ayrı bir yeri ve önemi vardır. Bugüne kadar Anadolu’da pek çok sûfî-şâirin yetiştiği bilinen bir gerçektir. Ancak bu şahsiyetlerden birçoğu zaman içerisinde unutulup gitmiştir.
Bizlere burada düşen görev, kültür ve medeniyetimiz üzerinde derin izler bırakan ve tarihin derinliklerinde unutulmaya yüz tutmuş bu mümtâz şahsiyetlerin hayatlarını, eserlerini ve düşüncelerini gün ışığına çıkarmak, ilim dünyasının istifâdesine sunmaktır. Keşanlı Süleymân Zâtî Efendi (v. 1175/1762) de işte böylesi mutasavvıf şâirlerden biridir.
Bu çalışmada Süleyman Zâtî Efendi`nin hayatı, eserleri, tasavvufî görüşleri kapsamlı bir şekilde ele alınarak Dîvân, Sevânihu’n-Nevâdir fî Ma‘rifeti’l-Anâsır, Miftâhu’l-Mesâil ve Misbâhu’l-Mahâil, Şerh-i Kasîde-i Ferîde li-İsmâil Hakkî, Şerh-i Muammâ-yi Nakşî Akkirmânî ve Risâle fî Mebde-i İnsân adlı eserlerinin çeviriyazılı tahkikli metinlerine yer verilmiştir.