İnsanlar tarihin her döneminde suça karşı ilgi göstermişlerdir. Bu ilgi, duruma göre korku, intikam, merhamet veya destek şeklinde duygular olarak ortaya çıkmıştır. Bu açıdan, suçu bütün yönleriyle inceleyen bir bilim dalı olması nedeniyle kriminolojinin önemi büyüktür.
Kriminolojinin görevi, suçun, suçluluğun, suçlunun, suçlu topluluğunun, mağdurun ve sosyal kontrol organlarının araştırılmasıdır. Kriminoloji bu amaçla, yetişkin suçluluğu, genç suçluluğu ve sosyal sapmanın kapsamı, yapısı, görünüş şekilleri, gelişimi ve dağılımının araştırılması istikam
Tükendi
Gelince Haber Verİnsanlar tarihin her döneminde suça karşı ilgi göstermişlerdir. Bu ilgi, duruma göre korku, intikam, merhamet veya destek şeklinde duygular olarak ortaya çıkmıştır. Bu açıdan, suçu bütün yönleriyle inceleyen bir bilim dalı olması nedeniyle kriminolojinin önemi büyüktür.
Kriminolojinin görevi, suçun, suçluluğun, suçlunun, suçlu topluluğunun, mağdurun ve sosyal kontrol organlarının araştırılmasıdır. Kriminoloji bu amaçla, yetişkin suçluluğu, genç suçluluğu ve sosyal sapmanın kapsamı, yapısı, görünüş şekilleri, gelişimi ve dağılımının araştırılması istikametlerini takip eder (suç fenolojisi); yetişkin suçluluğu, genç suçluluğu ile sosyal sapmanın nedenlerini teorik ve deneysel olarak araştırır (suç etolojisi). Kriminolojinin temel görevi ise, yetişkin suçluluğu, genç suçluluğu ile sosyal sapmanın önlenmesi ve kontrolünün geliştirilmesidir (suç profilaksisi). Kriminolojinin bu görevi yerine getirebilmesi için, bilgi sahibi olması, bu bilgilerin bir araya getirilmesi ve araştırma yapması gerekir.
14.4.2020 tarih ve 7242 sayılı "Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile onbir kanunda değişiklik yapılmıştır. Bunlar arasında, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun m.105A (denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezanın infazı), m.107(koşullu salıverilme), m.110 (özel infaz usulleri) ile geçici m.6 ve m. 9 özellikle belirtilmelidir. Çünkü bunlar, ceza infaz kurumlarındaki doluluğu azaltmak amacıyla getirilen ve dolaylı af kanunu niteliği taşıyan hükümleridir. 7242 sayılı Kanunun kriminoloji ve suç politikası verilerine dayanmadan hazırlanması nedeniyle toplumda büyük huzursuzluklara ve suç korkusuna yol açması kaçınılmazdır.
Kitapta Bulunan Konu Başlıkları
-
- Kriminoloji Kavramı, Tanımı, Konusu, Görevi, Diğer Bilimlerle İlişkisi ve Tarihi Ge–lişimi
- Kriminolojide Araştırma Yöntemleri ve Bilinmeyen Suçluluk
- Kriminolojinin Ana Yönleri (Suçun Nedenleri – Suç Etolojisi)
- Suçun Ortaya Çıkışı (Suç Fenolojisi)
- Sosyalleşme Usulünde Sosyal Temsil Vasıtalarının Etkileri, Toplumsal Gelişim ve Suçluluk
- İkamet Çevresi ve Suçluluk
- Suçlar ve Failleri
- Bağımlılık Maddeleri Suçluluğu
- Bireysel Silahlanma ve Suç
- Faillik Grupları
- Suça Birlikte Sebep Olma Usulünde Mağdur (Viktimoloji)
- Suçun Tahmini ve Önlenmesi