İranlı şair Genceli Nizâmî`nin Mahzenü`l-Esrâr`ından sonra İran ve Türk edebiyatlarında Mahzenü`l-Esrâr yazma geleneği ortaya çıkmıştır. Türk edebiyatında Ali Şir Nevâyî ile başlayan bu geleneğin Anadolu sahası Türk edebiyatındaki halkalarından birini Behiştî`nin elinizdeki bu eseri oluşturur.
Tezkirelerde hamse sahibi olduğu belirtilen Behiştî Ahmed`in yayımlanan bu eseri ile hamsesindeki bütün eserleri gün yüzüne &cced
Tükendi
Gelince Haber Verİranlı şair Genceli Nizâmî`nin Mahzenü`l-Esrâr`ından sonra İran ve Türk edebiyatlarında Mahzenü`l-Esrâr yazma geleneği ortaya çıkmıştır. Türk edebiyatında Ali Şir Nevâyî ile başlayan bu geleneğin Anadolu sahası Türk edebiyatındaki halkalarından birini Behiştî`nin elinizdeki bu eseri oluşturur.
Tezkirelerde hamse sahibi olduğu belirtilen Behiştî Ahmed`in yayımlanan bu eseri ile hamsesindeki bütün eserleri gün yüzüne çıkarılmıştır.
Eserin tek yazma nüshası Londra`nın kuzeyinde yer alan Durham`da, Ushaw Collegede bulunan kilisenin kütüphanesinde Behiştî`nin hamsesi içerisinde yer almaktadır.
Hazırlanan bu kitapta Mahzenü`l-Esrâr geleneği, Behiştî Ahmed`in hayatı, Mahzenü`l-Esrâr`ın şekil ve muhteva incelemesinin yanında metni de yer alırken kitabın sonunda açıklamalı özel adlar dizinine yer verilmiştir.
İçinde iki minyatürün de bulunduğu yazmanın görselleri karekod yöntemi ile okuyucuya sunulmuştur.
Behiştî`nin kaleminden çıkıp İngiltere`ye kadar uzanan bu kültürel mirasın ülkemizde bu şekilde bir kitaba dönüşmesi ve Behiştî`nin hamsesinin tamamlanmasından onur duyarken eserin okuyucuya faydalı olmasını temenni ediyoruz.