Makina Elemanları Cilt 1 adıyla, gözden geçirilmiş ve güncellenmiş 4. baskısı yapılan bu kitap bir ders kitabı anlayışı içinde düzenlenmiştir. Bu niteliği ile kitap daha çok makina mühendisi adayı öğrencilere yönelik olup makina elemanlarında malzeme bağı, kuvvet bağı ve şekil bağı, moment ve hareket iletimi, kesit boyut ve işlev ilişkileri konularındaki temel kavramalar olabildiğince kolay anlaşılabilir bir biçime sokularak sunulmaya gayret edilmiştir. Betimlemelerde değişik isimler farklı sözcükler kullanılarak, karınca kararınca teknik deyim ve tabirlerin yerleşmesine çaba sarf edilmiş, bu alanda Türkçemize terminolojik
Tükendi
Gelince Haber VerMakina Elemanları Cilt 1 adıyla, gözden geçirilmiş ve güncellenmiş 4. baskısı yapılan bu kitap bir ders kitabı anlayışı içinde düzenlenmiştir. Bu niteliği ile kitap daha çok makina mühendisi adayı öğrencilere yönelik olup makina elemanlarında malzeme bağı, kuvvet bağı ve şekil bağı, moment ve hareket iletimi, kesit boyut ve işlev ilişkileri konularındaki temel kavramalar olabildiğince kolay anlaşılabilir bir biçime sokularak sunulmaya gayret edilmiştir. Betimlemelerde değişik isimler farklı sözcükler kullanılarak, karınca kararınca teknik deyim ve tabirlerin yerleşmesine çaba sarf edilmiş, bu alanda Türkçemize terminolojik katkılar sağlamaya çalışılmıştır.
Makinalar dinamik sistemler olduğundan ve makina elemanları çoğunlukla dinamik yüklerle karşı karşıya kaldıklarından makina elemanlarının elinizdeki bu birinci kısmına dinamik yükler altında çalışan makina elemanlarının boyutlandırılması konusu ile başlanmıştır. Mukavemet derslerinin bu son konularına, somut mühendislik örnekleri verilerek yeterince durulmadığı izlenimiyle özellikle ağırlık verilmiştir. Mil-göbek bağlantılarına geçmeden önce aks ve millerin işlenmesi uygun görülmüştür. Bilinen konu sıralamasının ardından önemli bir makina elemanı olan ve genelde ihmal edilen frenlere geniş yer verilmiştir. Öğrenciyi, o konuyla ilgili bir konstrüksiyon çalışmasına girebilecek bilgi ve beceriyi kazandığına inandırmak amacıyla, her konunun sonunda sayısal uygulama örnekleri verilmiştir. Yeni baskıya hazırlanmakta olan kitabın ikinci cildinde kaymalı ve yuvarlanmalı yataklar, kayış, kasnak ve zincir mekanizmaları, sürtünmeli ve dişli çarklar işlenmektedir.
İçindekiler
Dinamik Yükler Altındaki Makine Elemanlarının Boyutlandırılması, Akslar ve Miller, Göbek Bağlantıları,
Kamalı Mil-Göbek Bağlantıları, Sıkı Geçme Mil-Göbek Bağlantıları, Vidalı Bağlama Elemanları,
Çözülemeyen Bağlantılar, Perçin Bağlantıları, Malzeme Bağlı Bağlantılar (Kaynak, Lehim, Yapıştırma)
Esnek Elemanlar-Yaylar, Kavramalar ve Frenler, Frenler
Makina Elemanları Cilt 2
Ders kitapları anlayışıyla hazırlanan Makina Elemanları’nın bu 2. ciltinde, 1. ciltte yer verilmeyen kaymalı ve rulmanlı yataklar, kayış-kasnak ve zincir mekanizma¬ları, dişsiz ve dişli çarklar işlenmektedir.
Bir kitabın hem bir referans kaynak hem de bir ders kitabı olarak hazırlanması son derece zordur. Bir çok kavramla hayatlarında ilk kez karşılaşan öğrencilere yönelik bir ders kitabı hazırlanırken, ayrıntılardan çok temel ilkelerin, kolay anlaşılabilir bir an¬latım şekliyle sunulması tercih edilmelidir. Referans kaynaklarda ise her türlü ayrıntıya kısa anlatımlarla yer vermeye çalışılır. Bu kitapta ise bu iki yaklaşım arasında bir denge kurulmaya çalışılmıştır. Dişli çarklar bu konuda tipik bir örnektir. Alman standartla¬rında (DIN) dişli çark tasarımına ilişkin onlarca faktör ve alt faktör tanımlanmıştır. Bu faktörlerin belirlenmesinde kullanılmak üzere çok sayıda cetvel ve diyagrama yer ve¬rilmektedir. Uygulamada ise bu faktörlerin tam olarak belirlenebilmesi hemen hemen mümkün olamamaktadır. Kaldı ki belirlenebilse bile herhangi birinin sonuç üzerindeki etkisi, tamamen kostrüktörün takdirine bağlı olarak seçilen bir emniyet katsayısının yanında son derece önemsiz kalmaktadır. Bu ayrıntıların bir ders kitabına aktarılması kanımca konuyu gereğinden fazla karmaşık hale getirir ve asıl özümsenmesi gereken özün ayrıntılar içinde kaybolması sonucunu doğurur. Bu nedenle bu kitapta, Almanya dışında pek kullanılmayan bu yaklaşımın yerine, temel kavramları ön plana çıkaran, kolay öğrenilebilen, geniş kabul görmüş ve güvenilir bir hesaplama yöntemi seçilmiş¬tir. Almanca kaynaklar dışında özellikle kayış-kasnak, dişli çark ve zincir mekanizma¬larında kaymalı ve rulmanlı yataklarda İngiliz ve Amerikan kaynaklarından da geniş ölçüde yararlanılmıştır.
Kitapların öğrencilere ve makina mühendislerine yararlı olmasını dilerim. Genç meslektaşlarıma önerim; uzun uzun bağıntıların, amprik formüllerin akılda tutulmasına gayret sarfetmek yerine, bunların kökenindeki mühendislik mantığını kavramaya gay¬ret sarfetmeleridir. Unutmayalım; iyi bir mühendis hafızasına güvenen mühendis değil, gerektiğinde bilginin kaynağına ulaşmasını bilen mühendistir.
İçindekiler;
Kaymalı Yataklar, Rulmanlı Yataklar, Kayış-Kasnak Mekanizmaları, Zincir Mekanizmaları,
Çark Mekanizmaları, Dişsiz (Sürtünmeli) Çark Mekanizmaları, Dişli Çark Mekanizmaları